F1: Vettel presenetljivo novi član ekipe Aston Martin

11. 9. 2020 | Jure Šujica
Deli
F1: Vettel presenetljivo novi član ekipe Aston Martin (foto: Profimedia)
Profimedia

S podpisom pogodbe za britansko moštvo pa je sedež v dirkalniku odvzel Sergiu Perezu, ki z letošnjim letom najverjetneje kočuje kariero v formuli 1.

Če je letošnja sezona formule 1 zaradi globalne zdravstvene situacije in pa dominacije Mercedesa ena izmed manj zanimivih, vsaj kar se tiče dogajanja na stezi, pa je dogajanje v ozadju, še posebno v zvezi s prestopi dirkačev v prihodnji sezoni. Vse skupaj se je pričelo z odhodom Sebastiana Vettla iz Ferrarija, kjer ga bo zamenjal Carloz Sainz mlajši, slednjega bo v Mclarnu zamenjal Daniel Ricciardo, ki je tako spraznil sedež v Renaultu za povratek Fernanda Alonsa.

Z odhodom iz Ferrarija se je zdelo, da Vettel zaključuje kariero v formuli 1, še posebno po tem, ko so se pojavile govorice, da ga želi v svet vztrajnostnih dirk zvabiti ameriški milijarder James Glickenhaus. A sedaj je postalo jasno, da Vettel še ne zapušča dirkaškega cirkusa, ki mu je zvest od leta 2007. Po odhodu Sergia Pereza iz moštva Racing Point, ki se bo prihodnje leto preimenovalo v Aston Martin je namreč včeraj postalo jasno, da bo njegovo mesto zasedel prav 33-letni Nemec.

Nad povabilom iz Velike Britanije je bil Nemec navdušen, saj je o tem, da konča kariero v formuli 1 močno razmišljal tudi sam. Ob tem je v izjavi za javnost dodal, da mu dirkanje v ospredju daje motivacijo za nadaljevanje kariere – nekaj česar ob vse slabših predstavah moštva iz Maranella, ki bo prav v nedeljo v domačem Mugellu praznovalo 1000. dirko v formuli 1 in pa dejstvu, da je moštvo dalo prednost Charlesu Leclercu v zadnjem nikakor ni bil deležen.

Vettel edina logična poteza

Aston Martin je bil sicer Vettlova edina možnost za nadaljevanje v formuli 1. Odpoved sodelovanja praktično sredi leta je namreč pomenila, da je število prostih sedežev v dirkalnikih za prihodnjo sezono skorajda nično, še posebej, če upoštevamo dejstvo, da je bil eden izmed razlogov za odhod od Ferrarija denar. Njegovim zahtevam bi namreč večina ekip lahko le stežka ugodila. K sreči pa je lastnik Racing Pointa (bodočega Aston Martina) milijarder Lawrence Stroll, ki bo lahko ugodil zahtevam novinca v ekipi.

Da je Strollu kljub že dvema dirkačema v interesu pripeljati Vettla ekipo poroča tudi uradna spletna stran formule 1, saj je, kot se je izkazalo, ta poteza pomagala tudi k dvigu ugleda ter vrednosti podjetja, saj so delnice podjetja po podpisu pogodbe močno poskočile. Kakšen rezultat bo prinesla nova združitev je sicer težko napovedati, vsekakor pa je Aston Martin z Nemcem priodbil izkušenega dirkača, ki bi ekipi utegnil pomagati razviti konkurenčen avto in se v prihodnje kosati tudi z najboljšimi ekipami.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja