FIA z novimi pravili v F1 - takšna bo formula čez štiri leta

Krovna avtomobilistična zveza Fia je danes sprejela nova pravila, ki urejajo novosti predvsem na področju opremljanja z motorji v svetovnem prvenstvu formule 1, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

FIA z novimi pravili v F1 - takšna bo formula čez štiri leta (foto: Profimedia) Profimedia
17. 8. 2022

Kot je sporočila Fia, pravila glede pogonskih enot dirkalnikov do leta 2026 nadaljujejo razvoj zadnjih let, ki se osredotoča na napredek in prizadevanjih za ohranjanje okolja.

Motorji v prihodnosti bodo podobni tistim, ki jih v formuli 1 uporabljajo že zdaj, le da bodo v hibridnih enotah postopoma povečevali delež električnega pogona do 50 odstotkov, pri delu motorja s klasičnim notranjim zgorevanjem pa bodo do takrat popolnoma opustili uporabo fosilnih goriv, motorji bodo lahko uporabljali le sintetična.

Preberite še: F1 na dobri poti k brezogljičnemu cilju - a ne s pomočjo elektrike

"Vzpostavitev napredne tehnologije pogonskih enot formule 1 s sintetičnimi gorivi se sklada z našimi cilji, da formula 1 pomeni tudi napredek in kažipot za običajne avtomobile. Poleg tega želimo do leta 2030 ogljični odtis zmanjšati na ničlo," je ob tem dejal predsednik Fie Mohamed Ben Sulajem.

Obenem bodo z novimi prvaki tudi pocenili proizvodnjo oziroma razvoj pogonskih enot, s čimer želijo v formulo 1 privabiti še več proizvajalcev oziroma avtomobilskih tovarn.