Formula 1: poslovil se je zadnji pravi garažist Frank Williams

28. 11. 2021 | Andraž Zupančič
Deli

V 80. letu starosti je umrl ustanovitelj ene od najbolj ikoničnih ekip formule 1 Frank Williams (1942-2021). Frank je imel za seboj plodno in nadvse zanimivo dirkaško pot, ki je bila poln uspehov in tudi padcev, a je do tako rekoč zadnjega ostal pravi garažist. Človek, ki je dirkanje dojemal z dušo in srcem.

Biti garažist je bilo v očeh Enza Ferrarija nekaj slabega. Tako je legendarni Italijan podcenjevalno označil kar nekaj lastnikov ekip formule 1, ki so svoja podjetja postavili na noge z malo denarja, a veliko več odrekanja in z veliko duše in strasti do dirkanja.

Frank Williams je svoje skromne prve dirkaške korake naredil v šestdesetih in je od nižjih prvenstev počasi napredoval do formule 1, a se je leta 1970 v nesreči na Nizozemskem smrtno ponesrečil njegov dirkač Piers Courage. To je bil takrat velik udarec za ekipo, a se ni predajal in potem le uspel rešiti ekipo, ki se je stalno borila s pomanjkanjem sponzorskega denarja.

Potem je v finančni nuji celo sklenil posel s kanadskim Slovencem Walterjem Wolfom, a se je od njegove ekipe 'ločil' že po eni sezoni in ustanovil novo lastno ekipo v Didcotu, v nekdanjem skladišču tepihov, ta lokacija pa se je s časom razvijal v pravo malo dirkaško svetišče. Še celo sam sem bil v zlati dobi Williamsa gost ekipe v tovarni pod značilnimi uparjalniki bližnje tovarne, in takoj si začutil, da je ekipa Williams nekaj posebnega.

Svoje je temu duhu dodal tudi tehnični genij svojega časa Patrick Head (mimogrede Head je bil velik ljubitelj jadrnic in jadranja in je bil nadvse ponosnem lastnik tudi Elanove jadrnice, ki je ni znal prehvaliti). Skupaj pa sta, občasno tudi s trdo roko, ekipo vodila na sam vrh formule 1.

Celo prelomno leto 1986 ni zamajalo ekipe. Takrat se je Frank hudo poškodoval v prometni nesreči, ko je kot voznik prehitro peljal z dirkališča v Le Castelletu na letališče v Nici, in se prevrnil s ceste ter komaj ostal pri življenju. Nesreča mu je pustila trajne posledice, saj je bil od takrat dalje prikovan na invalidski voziček. Vseeno ga ni nikoli zapustila vera v uspeh in je ostal zvest svojemu tako značilnemu angleškemu humorju in cinizmu, ki sem ga kot novinar pogosto občutil in se smejal tudi na svoj račun.

Z leti se je formula 1 razvijala v nek drugačen posel, ki ga je Frank vedno težje obvladoval, uspehe so zamenjale vsakdanje skrbi o preživetju ekipe, tako da ni bilo presenečenje, ko je leta 2020 prodal svojo ekipo finančnemu skladu Dorilton, to pa je obdržalo vsaj ime.

Ekipa Williams je v svoji zgodovini uspela devetkrat slaviti naslov prvaka med konstruktorji in sedmim dirkačem omogočila, da so postali najboljši med najboljšimi, zadnjič leta 1997 z Jacquesom Villeneuvom. 114-krat so slavili zmago, med njihovimi dirkači pa najdemo, poleg omenjenega Villeneuva, še veliko slovitih imen, od Damona Hilla, Nelsona Piqueta, Nigela Manslla, Alana Jonesa, Claya Regazzonija, Carlosa Reutemana, Maria Andrettija, Riccarda Patreseja, Kekeja Rosberga ali Alaina Prosta in Ayrtona Senne, ki je svoje življenje pustil v Williamsovemu dirkalniku ter še bi lahko naštevali.

S slovesom Franka Williamsa se je torej poslovila še ena od legend tega športa, odšel je še eden zadnjih pravih 'garažistov', ki so pomembno soustvarjali formulo 1. O njem so pred dvema letoma zanimiv dokumentarec pripravili tudi lastniki licence Formule 1, ogledate pa si ga lahko na tej povezavi.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol