Formula 1: Alfa končno hitrejša od medicinskega avtomobila

Šef ekipe formule 1 Alfa Romeo Frederic Vasseur je zadovoljen, da sta njihova dirkalnika v letošnji sezoni končno spet hitrejša od medicinskega avtomobila. Valtteri Bottas je lep dokaz, da je forma Alfe v vzponu.

 

 

Ekipa Alfa Romeo je v zadnjih dveh sezonah doživljala eno slabo dirko za drugo. Niti izkušeni Kimi Raikkonen ni mogel iz počasnega dirkalnika iztisniti kaj več, belo-rdeči so se pogosteje borili z medicinskim avtomobilom kot s tekmeci.

Tako je v šali dejal šef ekipe Frederic Vasseur, ki je namignil na težave zadnjih dveh let. Alfa je že lani povsem ustavila razvoj dirkalnika in se pripravljala na 2022, načrt pa je jim je zaenkrat dobro izšel. "Na 29 dirkah smo zbrali 21 točk. To pove vse. Na nekateri dirkah je bil naš največji tekmec medicinski avtomobil, ki na startu vozi za vsemi dirkalniki, da je v primeru trka v prvem krogu čim prej na kraju nesreče. Zdaj veliko raje dirkamo proti Alpha Tauriju ali Alpinu," je še povedal Vasseur.

Nova pravila pa so korenito premešala razmerja moči in ena od ekip, ki je napredovala, je tudi Alfa Romeo. Še več, Vasseur meni, da je v letošnjem dirkalniku še veliko razvojnega potenciala. A tehnika ni vse: "Poleg napredka na tehničnem področju smo naredili korak naprej pri dirkačih. Valtteri Bottas se je odlično vključil v ekipo in skupaj pomagamo Žouju, da napreduje."

Podobnega menja je tudi Bottas, ki je dodal, da se v vseh letih pri Mercedesu ni nikoli počutil tako dobro kot se počuti pri Alfi: "Zdaj se z užitkom podam na stezo, čeprav sem pri Mercedesu imel nekaj let v rokah najhitrejši dirkalnik. Pri Alfi me čaka pravo razvojno dirkaško delo, ki je nagrajeno tudi z dobrimi rezultati."

Ekipa Alfa Romeo pa je letos veliko pridobila tudi na račun odličnega Ferrarijevega pogonskega sklopa. Ta je bil še lani za približno 11 kilovatov (cca. 15 KM) šibkejši od Honde ali Mercedesa, letos pa je za ravno toliko močnejši. To jim priznava tudi šef ekipe Mercedes Toto Wolff: "Neverjetno je, kako veliko so nadoknadili v tako kratkem času. Zagotovo imajo trenutno najmočnejši motor."

 

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja