Ljubitelji formule 1 bodite pozorni - letos bosta na sporedu kar dve dirki (in pol) v - soboto!

Letošnji koledar dirk formule 1 obsega 24 preizkušenj in v Evropi bomo videli dve dirki v soboto. Sobota pa ni nič nenavadnega, na dosedanjih 1101 dirki kar 74 preizkušenj ni bilo na sporedu v nedeljo. 

Razlog za dve uvodni sobotni preizkušnji je enostaven: zaradi muslimanskega praznika ramadana so organizatorji v Savdski Arabiji dosegli, da bo dirka na sporedu v soboto, 9. marca, saj se praznik uradno začne 10. marca. A ker pravilnik narekuje, da mora biti med dvema dirkama najmanj sedem dni premora, jim ni preostalo drugega, kot da tudi prvo letošnjo dirko v Bahrajnu 2. marca prestavijo na soboto in s tem zadostijo členu pravilnika

Zato morajo biti ljubitelji dirk malce bolj pozorni in si zapomniti, da bo VN Bahrajna na sporedu v soboto, 2. marca, ob 16. uri, naslednja VN Savdske Arabije pa v soboto, 9. marca, ob 18. uri po našem času.

vcarb

Pogojno še ena sobotna dirka

Sicer je na koledarju letos na sporedu še ena sobotna dirka, in sicer v Las Vegasu (ZDA), ki se bo uradno začela 23. novembra, a zaradi časovne razlike bomo dirko lahko v Evropi spremljali v jutranjih nedeljskih urah. In tudi zato bo v Las Vegasu nočna dirka v soboto, kajti če bi bila v nedeljo, bi to pomenilo, da bi jo v Evropi videli na delovni ponedeljek, kar pa za celotno srenjo formule 1 seveda ni sprejemljivo.  

Dirka v Las Vegasu lani je bila prva prava sobotna dirka po dolgih letih, če sprinta preizkušenj ne upoštevamo. Do zdaj pa je bila zadnja klasična sobotna dirka v Južni Afriki leta 1985. Po tem so bile dirke dolgih 38 let na sporedu samo ob nedeljah.

Profimedia

Prva dirka je bila tudi sobotna

Sicer se je doba sodobne formule 1 tudi začela v soboto. Natančneje, 13. maja 1950 z dirko v Silverstonu. Od 1101 dirke jih 74 ni bilo na sporedu v nedeljo, kar 58 so jih dirkači namreč odpeljali v soboto, kar je približno pet odstotkov. In zato tudi izrek, ki so ga dolgo časa dirkači radi uporabili v izjavah po kvalifikacijah, da »ob sobotah ne delijo točk«, že nekaj časa seveda ne velja, saj se dirkači zanje potegujejo tudi na sobotnih sprintih. 

Profimedia

Preberite še

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol