Formula 1: Maxova petnajstica, Charlesova zlata limona in Lewisova "stvar"

20. 11. 2022 | Andraž Zupančič
Deli

Zmagovalec zadnje dirke letošnje sezone formule 1 v Abu Dabiju je Max Verstappen, ki je tako zabeležil svojo rekordno petnajsto zmago v letošnji sezoni. Drugi je bil Charles Leclerc in s tem postal podprvak, Sergio Perez pa je z dolgim nosom obstal na tretjem mestu. Tako na dirki kot v skupnem seštevku. Slovesov in stiskov rok pa vseeno ni manjkalo.

Že pred dirko je bilo jasno, da bo ta preizkušnja nekaj posebnega. Predvsem zato, ker je bilo več ali manj vse odločeno in se je bil ogorčen boj med Sergiom Perezom in Charlesom Leclercom za tako imenovano »zlato limono«. Postati podprvak namreč v formuli 1 pomeni biti prvi med poraženci in to je letos uspelo doseči Charlesu Leclercu, ki pa se je tudi za to vseeno moral potruditi.

Max Verstappen je dejansko spet odpeljal popolno dirko. »Gume so delovale, odlično strategija je bila prava, a hitrost tudi. Tako nekako si predstavljam sklenitev sezone, na najvišji stopnički. Letos sem užival, dirke so bile zahtevne, a so nam uspehi vedno znova dokazovali, da smo delali prav. A bilo je tudi naporno, zato si moramo zdaj dobro odpočiti, naslednje leto se vse začne znova

Charles Leclerc je bil sicer zadovoljen, a z malce bolj kislim obrazom. »Na začetku sezone smo mislili, da smo na pravi poti. Potem smo malo izgubili kompas in Red Bull nas je prehitel. Zdaj sem se vsaj kolikor toliko dostojno lahko boril za naslov podprvaka. Upam, da bom naslednje leto lahko naredil korak naprej. Čaka pa nas veliko dela,« je povedal Monačan.

Sergio Perez pa se je od leta 2022 poslovil bolj kot ne na način, ki je krojil njegovo celotno leto. Na nekaterih dirkah hiter, celo dovolj za zmago, na drugih spet nekje daleč v povprečju. »Strategija mogoče ni bila najbolj optimalna, a dal sem vse od sebe. Proti koncu dirke mi je zmanjkovalo krogov, vedel sem, da bom moral čim prej mimo Hamiltona, a mi to ni uspelo. Škoda, drugo mesto ne bi toliko pomenilo meni, kot bi verjetno pomenilo celotni ekipi, ker bi tako lahko lepo zaokrožili letošnji uspeh

In res, Red Bull tudi med konstruktorji letos ni imel pravega tekmeca, a ni bila odločilna le hitrost Red Bulla, letos je odločala tudi nespretnost Ferrarija in poštena brca v temo Mercedesa z letošnjim dirkalnikom.

Leclerc pa je še enkrat dokazal, da tradicija zadnji nekaj let vseeno še velja: leta 2016 je bilo nazadnje, ko je  zmagovalec prve dirke sezone postal prvak. Uganili ste, to je bil Nico Rosberg.  

Na dirki v Abu Dabiju smo videli še eno novost: zmagovalec namreč ni dobil le pokala (ta gre tradicionalno v last ekipe zmagovalca), ampak tudi medaljo, ki ostaja v lasti dirkača. In to naj bi v naslednji sezoni uvedli kot redno prakso.

Če je kdo vesel, da je letošnja sezona pri koncu, je to zagotovo Lewis Hamilton. Prvič v svoji karieri je odpeljal sezono, v kateri ni zmagal niti enkrat in tako prekinil niz petnajstih zaporednih sezon z zmago na vsaj eni dirki. »Veselim se torka, ko bomo odpeljali zadnje kroge s to stvarjo, ki nosi ime W13 in mi ne bo treba več sesti v ta dirkalnik. In nimam nobenega namena, da bi vanj tako kmalu spet sedel. Prevečkrat me je letos pustil na cedilu, ne nazadnje ravno na zadnji dirki. Komaj čakam, da bo te nočne more konec,« se je pridušal Britanec.

Njegov šef Toto Wolff je drugačnega mnenja. Po njegovem bodo v Mercedesovem muzeju en primerek letošnjega dirkalnika verjetno potisnili nekam v kot ali ob stran v muzejski zbirki, pri njih v tovarni pa bo drugače.

»Po en dirkalnik bomo postavili v recepcijo na sedežu ekipe v Brackelyju in sedežu oddelka za pripravo motorjev v Brixworthu. Da nas bo vsak dan spominjal, kako je lahko težko v tem športu in da nas bo opominjal, da se kaj takega ne sme ponoviti tako kmalu,« je dodal Wolff. In če dodamo so letos vseeno s tem dirkalnikom uspeli zmagati na vsaj eni dirki, le da je (za statistiko) zmagal napačni Mercedesov dirkač.

Slovesov ni manjkalo. Formuli 1 je v sloves pomahal Sebastian Vettel, ki je od svoje prve sezone 2007 in po 299 startih uspel štirikrat postati prvak, zmagati na 53 dirkah, odpeljati 38 najhitrejših krogov, 122-krat stopiti na zmagovalne stopničke in pri tem osvojiti 3098 točk.

Brez sedeža za naslednje leto je ostal Daniel Ricciardo, ki bo najverjetneje postal tretji dirkač pri Red Bullu, Mick Schumacher je ostal brez pogodbe pri Haasu in se ga povezuje tako z Mercedesom kot Ferrarijem, odhaja Nicholas Latifi. A prihaja cela serija novih dirkačev. Nyck de Vries bo dobil stalni sedež pri Alpha Tauriju, zato so ga Mercedesovi mehaniki, de Vries je bil njihov varovanec, najprej okopali v marini v Abu Dabiju, potem pa ga na vozičku dostavili v garažo Alpha Taurija.

Prihaja Američan Logan Sargeant, ki je na zadnji dirki formule 2 uspel osvojiti dovolj točk za superlicenco, v formulo 1 se vrača Nico Hülkenberg, Oskar Piastri bo del McLarnove ekipe, Fernando Alonso bo prestopil k Astonu Martinu in Pierre Gasly k Alpinu.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"