Formula 1: nova Leclercova zaušnica

Zmagovalec tretje dirke letošnje sezone formule 1 v Melbournu je Charles Leclerc (Ferrari). Drugi je bil Sergio Perez (Red Bull) in tretji George Russell (Mercedes). Max Verstappen je drugič v tej sezoni odstopil zaradi tehničnih težav.

Veliki zmagovalec dirke v Avstraliji je zagotovo Charles Leclerc, ki je imel vse niti dirke v svojih rokah tako rekoč od starta do cilja, le pri ponovnem startu po drugem varnostnem avtomobilu ga je Verstappen lahko malce ogrozil. A ta grožnja je trajala vsega nekaj ovinkov. »Verjetno moja prva dirka in zmaga za Ferrari, na kateri se res lahko poljubno nadzoroval hitrost in odgovoril na vsak napada tekmecev. Zadovoljen sem s prikazanim, vse je delovalo odlično, prav nič nam ni moglo pokvariti tega konca tedna,« se je četrte zmage v karieri veselil Charles Leclerc. S katero nadaljuje tradicijo, po kateri je vse zmage vknjižil po tem, ko je dirko začel z najboljšega startnega mesta.

S tem je prisoli veliko zaušnico Maxu Verstappnu, ki je odstopil na drugi od dosedanjih treh dirk. Red Bull je po dirki sicer dejal, da je šlo za napako na dovodu goriva, a očitno je bila napaka res velika, da je moral Max zelo na hitro ugasniti motor in skočiti iz dirkalnika. In nova ničla za Nizozemca je še toliko bolj pereča, ker je Leclerc odpeljal tudi najhitrejši krog in si tako prislužil še dodatno točko. Sicer je to šele tretja dirka, a že njegov drugi odstop. Da bi lahko govorili o kakšni predoločitvi za letošnjo sezono, je veliko prezgodaj, se pa nakazuje trend, ki lahko pošteno zaskrbi Red Bull. Če bodo hoteli letos enakovredno držati korak s Ferrarijem, bo morala njihova tehnika delovati veliko bolj zanesljivo.

Na njihovo srečo je vsaj Sergio Perez pripeljal v cilj, Mehičan je bil zadovoljen z drugim mestom, ki mu ga tudi varnostni avto ni ogel odvzeti: »Kar nekaj mest sem izgubil na startu, še slabše je bilo potem zaradi varnostnega avtomobila, a k sreči je dirkalnik potem deloval dovolj dobro da sem lahko prehiteval,« je povedal Perez.

George Russell je uresničil napoved Lewisa Hamiltona pred dirko, da bi se srebrni lahko kosali za uvrstitev med prve tri, le da je Britanec tam videl sebe in ne mladega tekmeca. »Imeli smo nekaj sreče, a to spada zraven. Trdo delamo, naš zaostanek je velik, a če kdo lahko v nadaljevanju sezone ogrozi Ferrari in Red Bull, je to lahko Mercedes,« je še povedal Russell. Uspeh Mercedesa je dopolnil Lewis Hamilton s četrtim mestom.

 

Kljub Leclercovi zmagi pa pri rdečih iz Maranella niso povsem zadovoljni, saj so v cilju videli le enega svojega dirkača. Celoten konec tedna v Melbournu bo skušal Carlos Sainz čim prej pozabiti. Težav z njegovo vožnjo in z dirkalnikom je bilo ogromno in že na startu je bilo jasno, da je pred Špancem težka naloga. A kaj, ko je moral že v tretjem krogu odstopiti, ko si je privoščil napako in zajadral s steze ter obtičal v pesku. Nervoza se pri Sainzu iz dirke v dirko pozna vse bolj; medtem ko letošnji dirkalnik Leclercu očitno dobro leži, se Španec s svojim še precej muči. Posledično vozi preko meja zmogljivosti tehnike in tudi svojih. Na silo pa se formuli 1 po navadi ne more narediti druga kot le škoda. Kot so to spoznali pri Aston Martinu ali še kateri drugi ekipi.

Na srečo med njimi ni McLarna, oranžni so v cilj in do točk spravili oba dirkača, ponovno pa je točke osvajal tudi Valtteri Bottas z Alfo.  

Eden od junakov dirke pa je zagotovo Alex Albon (Williams), ki je dirko začel z zadnjega startnega mesta (po kvalifikacijah namreč niso mogli iz njegovega dirkalnika izvleči predpisanega enega litra bencina za kontrolo, zaradi česar je sledila diskvalifikacija), a je tako rekoč celotno dirko je odpeljal z enim kompletom gum. In šele v zadnjem krogu je na svoj dirkalnik nataknil še predpisano drugo specifikacijo gum te še ujel deseto mesto ter eno točko.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja