Formula 1: govorice okrog usode Sauberja so sedaj tudi uradno potrjene

27. 10. 2022 | Andraž Zupančič
Deli

Novica, ki to pravzaprav ni več bila novica: ekipa Sauber se bo, po partnerstvu z Alfo Romeom, od leta 2026 poistovetila z znamko Audi. Kot kaže je ravno Sauber ekipa, ki si jo mnogi partnerji radi izposodijo za vstop v formulo 1.

Ekipa Petra Sauberja v formuli 1 vztraja že od leta 1993, a je bila vmes že partner BMW, zdaj Alfe Romea, prek njih je v formulo 1 vstopila znamka Red Bull, od leta 2026 pa bo to postala tovarniška ekipa Audija. Kot smo pred časom pisali, so Nemce za vstop v kraljico motošporta najbolj prepričala nova motorna pravila, ki bodo veljala od 2026 dalje, svoje pa je dodala tudi vedno večja priljubljenost tega športa v zadnjih letih.

In tako so zdaj govorice meso postale, saj so tik pred dirko v Mehiki uradno potrdili to, o čemer se je ugibalo že nekaj časa. Če pri Porscheju projekt vstopa v formulo 1 še malce škripa, je pri Audiju vse jasno. Ekipa Sauber, ki zdaj nastopa pod imenom Alfa Romeo, bo postala Audi.

»Partnerstvo z Audijem je pomemben korak za ekipo na poti proti vrhu formule 1. Postali bomo njihova tovarniška ekipa, kar bo za nas čast, a tudi obveza. Je pa vsekakor rešitev za prihodnost in prepričan sem, da lahko s skupnimi močmi zelo napredujemo,« je ob tem povedal vodja ekipe Frederik Vasseur.

V ta namen bodo pri Audiju v projekt vložili veliko denarja, v prihodnjem letu bodo začeli s širitvijo sedeža v posebej za formulo 1 ustanovljenem oddelku Audi Formula Racing v Neuburgu, kjer bodo razširili tehnični del, postavili nove stavbe, predvsem pa bodo v projekt pripeljali nove strokovnjake. Razvoj motorja počasi napreduje, že sedaj v razvoju deluje okoli 120 ljudi, prve testne vožnje z novimi motorji so predvidene za leto 2025.

Medtem ko bodo za motorje skrbeli pri Audiju, bodo pri Sauberju v Hinwilu v Švici še naprej konstruirali in izdelovali druge dele dirkalnika, Sauberjeva ekipa pa bo imela tudi zadnjo besedo na dirkališču.

Do 2026 je torej še nekaj sezon časa, Alfa Romeo pa se po koncu 2023 vseeno umika iz sedanjega skupnega projekta. Kaj se v vmesnem času lahko zgodi s Sauberjem?

Na eni strani bi to lahko pomenilo, da se bo v formulo 1 v prehodnem obdobju spet vrnilo ime Sauber, večje težave pa bodo seveda s finančnim preživetjem. Da bi Audi predčasno »posodil« svoje ime, in to v času, ko bo ekipa še vedno dirkala s Ferrarijevimi motorji, je malo verjetno, a v preteklosti smo že bili priča zelo bizarnim kombinacijam. Leta 2010 je na primer ekipa nosila ime BMW-Sauber Ferrari. Leta 2010 se je sicer BMW že umaknil iz formule 1, a so Švicarji obdržali njihovo ime. Vseeno je to pot bolj verjetno, da bi Audi lahko finančno priskočil ekipi na pomoč, a brez omembe njihovega imena.