Formula 1: Sebastian Vettel ima dovolj, v življenju so še druge stvari

Sedanji dirkač Aston Martina Sebastian Vettel se po koncu letošnje kariere umika iz tega športa. V formuli 1 bo zagotovo pustil velik pečat, saj je do sedaj zbral 122 uvrstitev na zmagovalne stopničke, 53 zmag ter štiri naslove svetovnega prvaka.

O usodi Nemčeve kariere se je ugibalo kar nekaj časa in odločitev, da po koncu sezone zapusti ta šport, je po svoje presenetljiva, a drugi strani pa ne. Pri Aston Martinu so namreč povedali, da so želeli nadaljevati sodelovanje z njim, da so imeli zanj pripravljeno novo pogodbo, a da se je Vettel žal odločil drugače. »Hoteli smo ga v naši ekipi, saj prinaša veliko dodane vrednosti. A Sebastian se je odločil, da želi več časa prebiti z družino in se posvetiti še čemu drugemu. Zavedamo se, da obstaja življenje izven formule 1 in to seveda spoštujemo,« je povedal lastnik ekipe Lawrence Stroll.

Sebastian Vettel je svojo odločitev argumentiral, da je prišel čas, ko mu same dirke ne predstavljajo več tak izziv kot pred časom in da prihajajo mladi dirkači, ki so se pripravljeni spoprijeti z izzivi, ki čakajo formulo 1 v prihodnje. »Vzelo mi je preveč časa in energije, na koncu pa se boriš za zadnja mesta. To ni bilo več smiselno. Odločitev ni bila sprejeta preko noči, dolgo časa sem razmišljal, se posvetoval z družino, prijatelji. Pred menoj je še kar nekaj dirk do konca sezone, motivacija ni nobena težava. Želim se posloviti s čim boljšimi rezultati,« je dodal Vettel.

Ter da se bo zdaj posvetil družini, z ženo Hanno imata tri otroke, ter da se bo še bolj aktivno vključil v različne družbene aktivnosti. Po slednjem je bil še najbolj znan v zadnjih nekaj sezonah, ko mu na stezah ni šlo več tako dobro, a je znal nagovoriti velik del občinstva in opozoriti na različne pereče probleme sodobne družbe.

Danes 35-letni Vettel je v formulo 1 prišel leta 2007 v ekipi BMW Sauber in na svoji prvi dirki v Indianapolisu takoj prišel tudi do točk. Leto kasneje je v ekipi Toro Rosso uspel zmagati v Monzi in že kmalu dobil svojo prvo dirko za ekipo Red Bull. Z rdečimi biki je potem prevladoval naslednjih nekaj let, ki jih je kronal s štirimi naslov prvaka.

Leta 2015 je prestopil k Ferrariju, kjer pa ni uspel ponoviti uspeh svojega idola Michaela Schumacherja. Zato je leta 2021 odšel k Aston Martinu. Ravno zaradi prijateljstva z Michaelom je še vedno nekakšen mali mentor Micka Schumacherja, v svetu formule 1 je znan kot dirkač, ki je vsako leto poimenoval svoj dirkalnik z imenom.

Ob objavi svoje dirkaške »upokojitve« pa se je takoj sprožil plaz, kdo bi lahko zamenjal Vettla pri Aston Martinu. V igri je kar nekaj imen, od Nica Hülkenberga do Micka Schumacherja ali Oskarja Piastrija. Ali celo Daniela Ricciarda oziroma Fernanda Alonsa. Za dirkače in njihove menedžerje se je torej začelo zares delovno poletje, tudi izven dirkaških stez.     

 

 

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja