Formula 1: svojevrstni rekord - de Vries je v enem letu zamenjal kar pet ekip

V letu 2023 bo svojo prvo pravo sezono v formuli 1 odpeljal Nizozemec Nyck de Vries. Sicer tudi svetovni prvak v formuli E in formuli 2 v letu 2019 pa je moral prehoditi trnovo pot do uresničitve sanj. Poleg vsega je tudi svojevrsten rekorder.

Nizozemska je z de Vriesom dobila drugega dirkača v formuli 1. A pred tem je Nizozemec, ki je za sodobne dirkaške standarde s 27 leti že med starejšimi, naletel na veliko težav.

»Kar nekajkrat sem že verjel, da mi ne bo uspelo. Kot rezervni dirkač sem bil tako blizu, vedno znova sem dobil majhno priložnost, a iz tega potem ni bilo nič. Potem pa se je nenadoma odprlo,« se danes spominja de Vries.

Zagotovo bo šel de Vries v statistiko formule 1 kot dirkač, ki je v eni sezoni nastopil dejansko kar za pet ekip: Mercedes, Aston Martin, Williams, Alpine in AlphaTauri. V Španiji je lani sedel v Williamsov dirkalnik v prvem prostem treningu, v Franciji je pri Mercedesu prav tako na prostem treningu zamenjal Lewisa Hamiltona, naslednjič je sedel v srebrnem dirkalniku v Mehiki namesto Russlla. Septembra je testiral za ekipo Alpine. 

Nase je zares opozoril v Monzi, kjer tudi ni šlo brez menjav ekip. Na prostem treningu je šel na stezo za Aston Martin namesto Sebastiana Vettla, na dirki pa za Williams, ko je zamenjal zbolelega Alexa Albona. In z odličnim devetim mestom na dirki je nenadoma pristal na seznamu šefov ekip. In to še ni bilo dovolj.

Še v Braziliji je bil v pripravljenosti, da bi zamenjal Landa Norrisa pri McLarnu, ko se je Britanec zastrupil s hrano. Pri ekipi so celo pripravili sedež za Nizozemca, tega pa potem ni potreboval, saj je bil Norris dovolj zdrav, da je lahko nastopil na dirki.

Po vseh menjavah ekip mu je na koncu le uspelo najti prvi stalni sedež v formuli 1 v ekipi Alpha Tauri, za katero je pred novim letom preskusil dirkalnik. Kar je po svoje zanimivo, saj de Vries ne spada v tako imenovani nabor mladih dirkačev Red Bulla, ampak je bil varovanec Mercedesa.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"