Formula 1: Umrl Tony Brooks, zadnji zmagovalec iz petdesetih

V 90. letu starosti je umrl Britanec Charles Anthony (Tony) Standish Brooks, ki velja za enega najboljših, a tudi precej pozabljenih junakov začetka dobe sodobne formule 1.

Tony Brooks, ki se je rodil leta 1932 v Angliji, je z aktivnim dirkanjem začel leta 1952. Torej v letih, ko je sodobna formula 1 šele dobro začela nastajati, v tem športu pa je vztrajal le do leta 1961. Kariero je začel z Aston Martinom v prvenstvu športnih avtomobilov in dve leti kasneje presedlal v formulo 1. Nase je najprej opozoril z zmago na dirki v Sirakuzi leta 1955 za ekipo Connaught, ko je vmes še vedno študiral stomatologijo. Ta zmaga je bila prva zmaga Britanca v britanskem dirkalniku po 31 letih.

V nadaljevanju kariere je bil ekipni tovariš tudi s Stirlingom Mossom, kateremu je med dirko velikokrat prepustil svoj dirkalnik (takrat so bile menjave dirkalnikov med dirko še dovoljene), zaradi česar se je odrekel kar nekaj lastnim zmagam. Tako jih je na vsega 39 dirkah formule 1 nanizal šest zmag, desetkrat je dirko končal na zmagovalnih stopničkah, trikrat dirko začel z najboljšega startnega položaja in na treh dirkah odpeljal najhitrejši krog. Nastopal je tudi na vztrajnostnih dirkah. 

Ob prehodu formule 1 na dirkalnike z zadaj nameščenim motorjem pa se z novo tehniko Brooks ni več najbolje znašel, zato je po koncu sezone 1961 dirkaško čelado obesil na klin.

Ob smrti Brooksa je predsednik formule 1 Stefano Domenicalli dejal: »Tony je bil del skupine posebnih dirkačev, ki so bili pionirji tega športa. Takrat so bili izpostavljeni številnim nevarnostim, če so le za malo prekoračili zgornjo mejo dovoljenega. Zato si zasluži še več priznanja, vsi smo dolžni ohranjati spomin na te dirkače.«

Na vprašanje, katera dva dirkača bi bila po njegovem mnenju »najmočnejši dirkaški par«, je Stirling Moss v to idealno ekipo uvrstil Tonyja Brooksa in Jima Clarka. Mirni in precej zadržani Brooks je bil namreč eden najboljših dirkačev, ki mu ni bilo dano postati prvak.

S slovesom tega dirkača se je končalo obdobje začetka dirk formule 1. Bil je zadnji živeči dirkač, ki je uspel zmagovati na dirkah v petdesetih letih prejšnjega stoletja.

 

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja