Formula 1: po dveh letih premora je Kanada nazaj. Komu je najbolj ostala v spominu, kdo se je najbolje pripravil?

Zmagovalec devete dirke sezone formule 1 v Kanadi je Max Verstappen (Red Bull), ki je z minimalno prednostjo ugnal Carlosa Sainza (Ferrari), tretji pa je bil Lewis Hamilton (Mercedes). Charles Leclerc se je srečeval z veliko težavami, a še uspel ujeti desert točk. Drugi dirkač Red Bulla Sergio Perez je moral zaradi tehničnih težav predčasno odstopiti.

Tudi VN Kanade v Montrealu, ta je bila po dveletnem »odmoru« na stezi na umetnem otoku v reki Sv. Lovrenca, je potekala povsem po okusu Maxa Verstappna. No, skoraj povsem, saj se je Nizozemec nekaj časa trudil z mokro stezo na prostih treningih in kvalifikacijah. A ko je bilo na nedeljski dirki suho, je imel vse niti dirke v svojih rokah. »Zaradi varnostnega avtomobila tik pred koncem dirke so dobili pri Ferrariju lepo priložnost, potrudil sem se po najboljših močeh, da sem Sainza uspel zadržati za seboj. Šlo je za las, a vendar nisem niti za trenutek pomislil, da bi se mi zmaga lahko izmuznila. Še največ mi je pomagala visoka končna hitrost na dolgih ravninah,« je bil o dirki iskren Verstappen.

Carlos Sainz je sicer to pot odpeljal solidno dirko in tudi ekipa Ferrari ni delala večjih napak, a vse to ni bilo dovolj: »Zadnji krogi so bili peklenski, vozil sem na vso moč in le nekaj centimetrov od zaščitnega zidu. Žal ni bilo možno prehiteti, vedno sme bil nekaj metrov 'prekratek'. A na naslednjo dirko moram vzeti le pozitivne strani in se veseliti drugega mesta

Njegov ekipni tovariš Charles Leclerc je dirko začel iz predzadnjega mesta saj so mu zamenjali tako rekoč vse sestavne dele pogonskega sklopa. S tem naj bi bilo konec tehničnega prekletstva pri rdečih konec. Nato je Monačan s solidno dirko in nekaj sreče uspel osvojiti novih deset točk, s čemer mu Verstappen vseeno ni uspel pobegniti še dlje v skupnem točkovanju.

Tretje mesto je šlo Lewisu Hamiltonu, to je toliko večji uspeh, saj ne smemo pozabiti, da na prejšnji dirki v Bakuju skoraj ni mogel zlesti iz dirkalnika zaradi bolečin v hrbtu. »Dirkalnik žal še ni dovolj hiter za zmage, a glede na to, kaj sem preživel v zadnjem tednu, je tretje mesto in moje druge letošnje stopničke pravi uspeh. Pomagal mi je varnostni avtomobil, a končno smo imeli tudi mi nekaj sreče

Njegov ekipni tovariš George Russell je dirko končal kot četrti in je še na deveti letošnji dirki uspel preko ciljne črte prepeljati med najboljšimi petimi dirkači.

Tako je Verstappen na svoji 150. dirki v formuli 1 uspel slaviti 26. zmago. A še bolj ko to ga veseli, da je povečal prednost pred Perezom na 46 in pred Leclercom celo na 49 točk. Naslednja dirka bo na sporedu čez 14 dni v Silverstonu.

 

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol