Formula 1, VN Avstrije: Verstappen ponižal Mercedes, Hamilton s sklonjeno glavo iz Spielberga

Zmagovalec devete dirke letošnje sezone formule 1 za VN Avstrije v Spielbergu je Max Verstappen (Red Bull), drugi je bil Valtteri Bottas (Mercedes), tretji pa Lando Norris (McLaren): Hamilton je s poškodovanim dirkalnikom ostal brez dragocenih točk.

Že prejšnji konec tedna je na stezi v Spielbergu kraljeval Red Bull za Maxom Verstappnom za volanom, to pot pa so rdeči biki samo še nadgradili formo in dobesedno ponižali Mercedes. Verstappen je svojo 15. zmago v karieri začinil s prav kirurško natančno vožnjo od starta do cilja.

»Neverjetno, kako z lahkoto smo odpeljali to dirko in zmagali. Nisem pričakoval tega, a na stezi je vse delovalo odlično. Odpeljal sem precej osamljeno dirko, še najbolj nevarno je bilo takoj po ponovnem startu in potem, ko so po drugem postanku v boksih ugotovili, da sem imel poškodovano gumo. A vse ostalo je delovalo kot namazano,« je bil po dirki vesel Verstappen, ki je tako še povečal prednost pred Hamiltonom v skupnem seštevku na 32 točk, torej na več kot eno zmago na dirki.

Drugo mesto je šlo Valtteriju Bottasu, ki je imel malce več sreče kot Hamilton, a je bil vseeno še veliko predaleč, da bi lahko sploh razmišljal o zmagi: »Dirka ni bila slaba, a je hitrost Red Bulla že zaskrbljujoča. Pred nami je še veliko domačih nalog. Od prejšnje dirke se nismo uspeli izboljšati, drugi pa so se.«

In prav ima! Med temi, ki so naredili še en korak naprej, je zagotovo Lando Norris. Britanec bi zlahka lahko prišel tudi na drugo mesto, a so mu odgovorni zaradi 'izrivanja s steze' Sergia Pereza dodelili 5 sekund kazni. »Ne vem, kaj se storil narobe. Nisva se niti dotaknila, a če greš v ovinek po zunanji strani, potem moraš vedeti, da bo slej kot prej zmanjkalo prostora. Perez je tukaj izpadel malce neumno, ne vem, mogoče je pozabil, da je takoj za robnikom pesek. Zato sem malce razočaran, drugo mesto je bilo povsem na dosegu roke. A tudi tretjega se lahko veselim.«

In res, po dirki so se usule kritike na račun Norrisove kazni, eden od vodilnih pri McLarnu. Andreas Seidl je dejal, da zdaj pa res ne razume več ničesar v dirkanju. Vodja Red Bulla Christian Horner je ob tem še dodal, da je bila ta kazen preostra in da razume, da potem, ko se je v podobno situacijo zapletel kar Perez sam - in to dvakrat s Charlesom Leclercom - odgovorni niso mogli ravnati drugače kot da so Mehičanu dodelili dvakrat po 5 sekund kazni.

Lewis Hamilton je na koncu sicer rešil četrto mesto, da želel si je veliko več. »Škoda, z lahkoto bi lahko prišel vsaj na drugo mesto, izguba točk ne bi bila tako huda kot je zdaj. A poškodba dna je naredila dirkalnik skoraj nevozen, gume so bile uničene veliko prej kot bi bile sicer.« In res, njegov dirkalnik je po poškodbi izgubljal veliko potisne sile na zadku, zato je na krog, tako so kasneje povedali pri Mercedesu, izgubljal po več kot pol sekunde v primerjavi s tekmeci.

Precej žalostno je dirko izven točk končal tudi George Russell, ki je bil na dobri poti do prve točke v sezoni, a mu je deseto mesto povsem na koncu speljal Fernando Alonso. Španec je dejal, da se mu je v tistem trenutku Russell kar zasmilil: »Tudi George bi si zaslužil to točko, a prepričan sem, da je pred njim še veliko odličnih uvrstitev, predvsem ko se bo preselil v Mercedes.«

V zadnjem krogu sta se zapletla še Kimi Raikkonen in Sebastian Vettel in oba zletela s steze, zaradi česar je Raikkonen dobil tudi časovno kazen, ki pa ni spremenila končnega vrstnega reda. Zaradi neupoštevanja rumenih zastav zaradi te nesreče pa so kasneje s 30 sekundami pribitka kaznovali še Nikito Mazepina in Nicholasa Latifija.

Naslednja dirka bo na sporedu 18. julija v Silverstonu, kjer bo prvič v zgodovini formule 1 na sporedu še tako imenovan sprint dirka, krajša dirka v soboto, ki bo služila kot merilo za dodelitev startnih vrstnih mest na nedeljsko VN Velike Britanije.

 

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol