Formula 1, VN Bahrajna: Verstappen zamudil lepo priložnost

Če se po prvi dirki pozna celotne sezona formule 1, potem smo lahko zadovoljni. Tako ostrega boja med Lewisom Hamiltonom in Maxom Verstappnom že nekaj časa nismo videli. Na koncu se je zmage veselil aktualni prvak Hamilton, čeravno je imel Verstappen na stezi hitrejši dirkalnik.

Po spremembi pravil, ki so malce bolj korenito posegle v aerodinamično zasnovo dna dirkalnika, se je razmerje moči prevesilo v korist Red Bulla, pri Mercedesu pa so se tega pred začetkom dirke še kako zavedali. Poleg tega so jih pestile težave z baterijo, ki se je hitreje izpraznila kot na primer v dirkalniku Red Bulla. A Max Verstappen, ki je prepričljivo osvojil najboljši startni položaj (četrti v svoji karieri) je na koncu ostal brez zmage.

Ključni trenutek je bil seveda Nizozemčevo prehitevanje Hamiltona. Ko je že vse kazalo, da se Hamilton ne bo mogel ubraniti Verstappnovega lova in napadov, je Nizozemec malce nespretno izbral mesto za prehitevanje in v ključnem trenutku zapeljal izven steze ter si s tem privozil nedovoljeno prednost. Zato je moral vrniti prvo mesto Hamiltonu, stari maček pa je potem v teh nekaj krogih do konca znal res vse iztisniti iz svojega dirkalnika.

»Kako težka dirka. Vedeli smo,d a nismo hitrejši od Red Bulla, a se je  naš dirkalnik potem na dirki malce 'pobral' in sem lahko kolikor toliko dobro držal korak s Verstappnom A deset krogov pred koncem sem vedel, da ga ne bom mogel zadržati za seboj, ko me bo enkrat začel prehitevati. Kljub zmagi je bilo to še eno opozorilo, da moramo v naslednjih dirkah pokazati veliko več da se bomo še lahko kosali z Red Bullom,« je po dirki povedal Hamilton.

Max Verstappen je bil seveda razočaran nad izgubljeno priložnostjo. Vse niti dirke je imel v svojih rokah, brez težav je pori koncu ujel Hamiltona, ki je bil na poti s precej bolj agresivno strategijo, na koncu pa se je moral zadovoljiti z drugim mestom: »Kaj naj rečem, razočaran sem. Ta pravila glede vožnje izven steze bi morali bolj natančno določiti, kdaj lahko to storimo in kdaj ne. Škoda le, da po tem, ko sem vrnil mesto Hamiltonu, nisem bi več tako hiter, malce so se izrabile pnevmatike, malo smo morali vzeti moč motorju da sem lahko sploh prišel v cilj. In med dirko mi je tudi precej ponagajala težava z diferencialom,« je še povedal Nizozemec.

Tretje mesto je šlo Valtteriju Bottasu, ki so ga v ekipi 'oropali' vseh možnosti za bolj oster dvoboj s Hamiltonom in Verstappnom, saj so si mehaniki spet privoščili napako pri postanku v boksih. »Res škoda, namesto da bi se branil, sem moral na koncu napadati. Sposoben sem bil doseči veliko več kot le tretje mesto,« je še dodal spet razočarani Finec.

Med boljše dirkače dirke lahko štejemo tudi Landa Norrisa (McLaren) s četrtim mestom, med večje osmoljence pa Sebastiana Vettla (Aston Martin), ki je od svoje prve dirke za to ekipo pričakoval več. Spet je bil nespreten in celo trčil z Estebanom Oconom (Alpine), za kar si je prislužil 10 kazenskih sekund in nekaj dodatnih kazenskih točka na svojem računu.

Novo razmerje moči, predvsem pa dejstvo, da je Red Bull več kot konkurenčen Mercedesu, obeta zanimivo sezono. Verstappnova zmaga, enajsta v karieri, pa je, po tem, kar je pokazal v Bahrajnu, samo še vprašanje časa. Novo priložnost bo imel Max 18. aprila v Imoli.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol