Formula 1, VN Francije: Mercedes ostal z dolgim nosom, Verstappen odločno premočan

Na sedmi dirki letošnje sezone formule 1 v Francij na stezi v Le Castelletu je Max Verstappen (Red Bull) s prehitevanjem dva kroga pred koncem zmagal, Lewis Hamilton (Mercedes) pa se je moral zadovoljiti z drugim mestom. Uspeh Red Bulla je s tretji mestom dopolnil Sergio Perez. S petim mestom, četrti je bil vidno razočarani Valtteri Bottas (Mercedes), je dirkač McLarna Lando Norris že na dvanajsti zaporedni dirki prišel do točk.

Skozi celoten konec tedna je bil Max Verstappen hitrejši od obeh Mercedesov, a na startu je najprej najbolje kazalo ravno Hamiltonu. Po napaki Verstappna v prvem ovinku je prevzel vodstvo in ga obdržal do prvih postankov. Takrat pa so pri Red Bullu odgovorili s pravo strategijo in Verstappen je v boksih prehitel dirkača Mercedesa, da bi kasneje še enkrat zapeljal k svojim mehanikom po nov komplet gum.

Medtem je moral Hamilton ostati na stezi, če je želel osvojiti vsaj nekaj točk, a z vedno bolj obrabljenimi gumami je bil vsega nekaj krogov pred koncem 'žrtev' hitrega Verstappna. »Na koncu sem res užival ko sem lovil Hamiltona. Jasno je bilo, da je moral zelo obremeniti gume, moje pa so bile veliko bolj sveže. Mislim, da smo zaslužili to zmago, saj smo bili cel konec tedna povsem v ospredju. In kot sem dejal pred dirko, če lahko tukaj premagamo Mercedes, jih lahko premagamo kjer koli,« je povedal Verstappen.

Lewis Hamilton je bil proti koncu dirke le talec odločitev ekipe, ki je izbrala le en postanek v boksih, pa še dejstvo, da ga je Verstappen prehitel po prvem postanku, je dobesedno šokiral može v črnem. »Ne vem, kaj je šlo narobe, saj smo vse storili prav. A to pot tudi to ni bilo dovolj za zmago, Red Bull je bil veliko hitrejši predvsem na ravnih delih steze. To moramo izboljšati, sicer bomo v nadaljevanju sezone imeli zelo velike težave. Na koncu sem komaj obdržal dirkalnik na stezi saj so bile gume res povsem obrabljene,« je povedal Hamilton, ki je tako še za nekaj točk zaostal za Verstappnom v skupnem točkovanju.

Tretji Sergio Perez je tudi precej pridobil na račun zgrešene Mercedesove strategije: »V prvem delu dirke sem komaj držal korak z vodilnimi, saj mi je precej nagajal veter. A ko se je umiril, sem našel boljši ritem. Brez težav sem prehitel Bottasa, tako da se lahko veselimo ekipnega uspeha.«

Valtteri Bottas je bil seveda razočaran, a tudi jezen, kar je ekipi dal jasno vedeti tudi med dirko. »Ne vem, zakaj me niste poslušali, ko sem rekel, da moramo za dirko pripraviti strategijo dveh postankov!« je povedal svojim šefom v ekipi in s tem poudaril, da so za ta neuspeh to pot krivi v vodstvu ekipe in da sta dirkača naredila vse, kar je bilo možno storiti s povsem uničenimi gumami.

Naslednja dirka bo na sporedu že prihodnji konec tedna in sicer v Avstriji, kjer bosta na stezi v Spielbergu v dveh zaporednih vikendih izpeljani kar dve dirki; in tudi to pot ima na papirju boljše karte v rokah Red Bull.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja