Formula 1, VN Turčije: Z zmago do sedmega naslova prvaka

15. 11. 2020 | Andraž Zupančič
Deli

Zmagovalec 14. Dirke letošnje sezone formule 1 v Turčiji je Lewis Hamilton (Mercedes), ki si je tako predčasno zagotovil sedmi naslov svetnega prvaka. Drugi je bil na izredno spolzki stezi Sergio Perez (Racing Point) in tretji Sebastian Vettel (Ferrari): Leclerc je stolpičke zapravil v predzadnjem ovinku, Max Verstappen pa je imel še veliko več dela na stezi.

Lewis Hamilton je na najlepši možni način predčasno osvojil nov naslov svetovnega prvaka in se s sedmo zvezdico postavil ob bok legendarnemu Michaelu Schumacherju. Britanec je namreč na izredno zahtevni in spolzki stezi malce presenetljivo slavil, in to po zaslugi le enega postanka v boksih in se v cilj pripeljal s popolnoma obrabljenimi gumami za delno mokro stezo.

»Ne vem, kaj naj rečem, čustva so tako močna jih ne morem nadzorovati. Da, po prihodu v cilj sem zajokal v dirkalniku. Hvala vsem, ki ste mi pomagali do tega naslova prvaka. Dosegle sem tisto, o čemer sem sanjal kot majhen otrok: da bi se nekoč lahko primerjal s Schumacherjem. In da, to je bil presneto težka dirka, napak ni manjkalo a prava strategija in dejstvo, da grozeči dež v zadnjih krogih dirke ni prišel, sta mi rešila to zmago. Zaradi vseh peripetij z odpovedmi dirk zaradi virusa in zelo intenzivnega koledarja dirk pa lahko rečem, da je bil to vseeno eden najtežje prigaranih naslovov prvaka v moji karieri,« je bil po dirki vesel Hamilton.

In res, prva mu namreč ni najbolje kazalo, saj so bili tekmeci na bolj mokri stezi hitrejši, oba dirkača Mercedesa pa sta se ubadala s podhlajenimi zadnjimi gumami. Zato ne preseneča, da je Valtteri Bottas eden največjih osmoljencev te dirke. Zavrtel se je že takoj v prvem ovinku, nekaj ovinkov kasneje je trčil s tekmecem in poškodoval sprednje krilce in volanski mehanizem, tako da se je kasneje med dirko še nekajkrat zavrtel. Sanj o vsaj teoretičnih možnostih za osvojitev naslova prvaka je bilo s tem konec.

Drugo mesto je šlo Perezu, a ta se je moral predvsem v zadnjem krogu zelo potruditi. »Charles Leclerc je bil na kocu hitrejši, prehitel me je a sem mu lahko vrnil napad. Na srečo je potem ciljna črta kmalu za zadnjim ovinkom in sem uspel obdržati drugo mesto. A če bi odpeljali še en krog, bi vsaj ena guma verjetno eksplodirala, tako močno so bile že obrabljene,« je povedal Mehičan.

Njegov ekipni tovariš Lance Stroll, ki je bil sprva daleč najhitrejši na stezi in se mu je, po osvojenem najboljšem startnem položaju, nasmihala celo prva zmaga, je na koncu ostal brez vidnejše uvrstitve. Sicer je osvojil nekaj točk, a priložnost za zmago je splavala po vodi, ko je svoj dirkalnik obul v gume za delno mokro stezo. Te so se mu namreč začele takoj luščiti in ena napaka je sledila drugi.

Tretje mesto je povsem na koncu podedoval Sebastian Vettel ko je Leclerc neuspešno skušal ostati pred Perezom. »Dobro, to mesto sem dobil tudi zaradi njunega dvoboja,  a celo dirko smo bili veliko hitrejši kot smo tega vajeni v letošnji sezoni. Zato sem lahko vesel, res pa je tudi, da nam je zelo veliko pomagalo vreme in presneto spolzka steza.«

Charles Leclerc se je moral zadovoljiti s četrtim mestom, takoj po prihodu v cilj pa je v nemoči le tolkel po volanu in po radijski zvezi ekipi sporočil besede, ki niso primerne za javno objavo. V glavnem pa je bil seveda jezen sam nase. Kot je bil jezen Max Verstappen, ki je potihem računal na zmago, potem pa se je na dirki malce slabše znašel v boju s tekmeci. Še najbolje je Verstappna in Albona okrcal kar siva eminenca Red Bulla Helmut Marko: »So dirke, na katerih moraš biti enostavno bolj potrpežljiv, To pot sta oba bila veliko preveč neučakana, rezultat tega pa je šesto in sedmo mesto namesto da bi se borili za prvi dve mesti.«

Naslednja dirka bo na sporedu čez 14 dni v Bahrajnu, tej bo le teden dni kasneje sledila še ena dirka na istem dirkališču, še teden kasneje pa bo na sporedu finale letošnje sezone v Abu Dabiju.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"