Formula 1, VN Velike Britanije: Hamilton poslal Verstappna v zid in zmagal

Zmagovalec desete dirke letošnje sezone formule 1 v Silverstonu je Lewis Hamilton (Mercedes), drugi je po pravem trilerju v zadnjih krogih končal Charles Leclerc (Ferrari), tretji pa je končal Valtteri Bottas (Mercedes). Max Verstappen je po trčenju s Hamiltonom trdo pristal v zidu in dan končal v bolnišnici, a jo je k sreči odnesel brez hujših poškodbo.

 

Silverstone je v soboto gostil novost v formuli 1 in sicer sprint dirko, ki jo je zlahka dobil Max Verstappen, drugi je bil Lewis Hamilton in tretji Bottas. A Hamilton je pred nedeljsko dirko vedel, da lahko Verstappna na glavni dirki prehiti le na startu ali v prvem krogu, zato se je dirke lotil izredno agresivno. Mogoče celo preveč, saj sta v ovinku Copse trčila, pri čemer je Verstappna z veliko hitrostjo odneslo v zaščitni zid. K sreči je sam splezal iz dirkalnika, a je bil vidno pretresen, zato so ga iz varnostnih razlogov odpeljali na opazovanje v bolnišnico.

Hamilton je nato imel ogromno dela z Leclercom, ki je vodil večji del dirke, na koncu pa so Monačanu pošle moči (nagajal mu je tudi motor), in Hamilton je vsega nekaj krogov pred koncem prevzel vodstvo in si zagotovil novih 25 točk. »Presrečen sem, da sem lahko zmagal pred domačimi navijači. Že kar dolgo je od moje zadnje zmage, pomembno pa je, da sem zmanjšal zaostanek za Verstappnom in da je Max v redu po tem trčenju. Nikomur se sicer ne mislim opravičevati ker nisem storil nič narobe. Bil sem ob njem, pa mi je odrezal ovinek in sva trčila,« je po dirki povedal Hamilton.

Vodstvo dirke je bilo drugačnega mnenja in mu je naložilo kazen desetih sekund in vpisalo dve kazenski točki na njegov račun, a Britanec je premagal tudi to oviro.

Charles Leclerc se je moral zadovoljiti z drugim mestom, čeprav je dolgo dišalo po prvi zmagi Ferrarija po dirki v Singapurju pred dvema letoma. »Seveda sem razočaran, zmaga je bila blizu, a tudi tako daleč. Žal na koncu nisem bil več dovolj hiter, vseeno, tudi drugo mesto ni slab rezultat,« je povedal Charles Leclerc.

Valtteri Bottas je za svojo tretje mesto okrivil slab start, dejansko je na prvem in nato na ponovljenem startu (zaradi Verstappnove nesreče so za približno 30 minut ustavili dirko) prepočasi speljeval. »Z boljšim startom bi se lahko boril veliko bolje. A pomembno je, da smo tudi kot ekipa prišli do pametnih točk,« je še dodal Finec. Red Bull je namreč zaradi slabe dirke Sergia Pereza ostal to pot brez točkovne bere, če odštejemo tri točke Max Verstappna na sobotnem sprintu.

Duhovi se zaradi tega trčenja še dolgo ne bodo pomirili, siva eminenca Red Bulla Helmut Marko je celo zahteval prepoved nastopanja na eni dirki za Hamiltona zaradi nevarne vožnje, šef ekipe Christian Horner pa se tudi ni mogel sprijazniti s Hamiltonom manevrom: »Tega se v Copsu ne dela, to je eden najhitrejših ovinkov in Max je ob trku izkusil pojemek 51g. To je lahko že smrtno nevarno. Hamilton bi moral bolje vedeti kaj lahko in česa ne sme storiti ravno na tej stezi. Ne vem, kako se lahko veseli zmage če je poslal tekmeca v bolnišnico.«

Naslednja dirka bo na sporedu 1. avgusta v Budimpešti.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja