Formula 1: zaradi zakonodaje v Maroku na plano prišel 50-odstotni Porschejev odkup Red Bulla

Novica, da bo Porsche odkupil polovico ekipe Red Bull, niti ni tako nova, a zaradi zakonodaje v Maroku je zdaj to več ali manj potrjena zadeva.

Že nekaj časa se je koncern VAG oziral za formulo 1 in z novimi motornimi pravili leta 2026 so se odgovorni odločili, da vstopijo v ta šport z znamkama Audi in Porsche. Medtem ko načrti Audija še niso tako jasni, pa se pri Porscheju dokončno pripravljajo na polovični odkup trenutno vodilne ekipe Red Bull.

Uradno so želeli to novico objaviti na dirki za VN Avstrije, a ker dokončnega sprejetja novih pravil za 2026 še ni, so objavo prestavili na kasnejši čas.

Vseeno pa jim jo zagodla zakonodaja v Maroku. Da, prav ste prebrali, davčni zakoni o kartelnih dogovorih namreč zahtevajo, da se taki prevzemi objavijo javno in v EU ta zadeva še ni dokončna.

Morajo pa vseeno obvestiti tudi države v neposredni okolici Evropske unije, med temi 20 državami je tudi Maroko. Tam pa zakonodaja nalaga podjetjem, da to namero takoj objavijo in tako je dogovor med obema partnerjema prišel v javnost.

Zelo verjetno je, da bo v prihodnje Porschejeve motorje uporabljala tudi sestrska ekipa Alpha Tauri, Audi pa še vedno ostaja v tesnih pogajanjih z ekipo Sauber. To zadnjih nekaj sezon sponzorira Alfa Romeo in zato tudi nastopajo pod njenim imenom.

Pomemben dejavnik v celotni zgodbi je tudi odstop dosedanjega šefa VAG Herberta Diessa. Tega bo s 1. septembrom nadomestil dosedanji šef Porscheja Oliver Blume, ki je že do sedaj veljal za velikega zagovornika vstopa koncerna v formulo 1.

Na drugi strani pa je tudi sedanji Red Bullov partner Honda že nakazala, da bi se, pod ustreznimi pogoji, tudi oni uradno vrnili v formulo 1 v letu 2026.

 

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"