Piše Gaber Keržišnik: MotoGP; VN Indije - V kraljestvu kobre

25. 9. 2023
Deli

Dirkališče Buddh International circuit v neposredni bližini New Delhija je bilo letos prvič prizorišče dirke za svetovno prvenstvo in vtisi po končanem dirkaškem vikendu ostajajo mešani.

Svetovno prvenstvo MotoGP za prizorišča dirk izbira kraje, ki so za proizvajalce motociklov tržno zanimivi.  Indija je z milijardo in petsto milijoni prebivalcev zagotovo prva med takšnimi, zato je bilo le vprašanje časa, kdaj bodo najboljši dirkači sveta tam odpeljali svojo prvo veliko nagrado.

Kup težav

Čeprav so organizatorji pričakovali povsem polno dirkališče in razprodane tribune, je bilo vse prej kot tako. Po ocenah si je nedeljsko dirko, na kateri je premočno slavil Italijan Marco Bezzecchi iz moštva Mooney Ducati VR46, ogledalo kakšnih 60.000 gledalcev.

Bolj kot Bezzecchijeva zmaga je člane karavane dirk MotoGP veselilo, da se je dirka zares sploh zgodila in da je sedaj kontroverzni dirkaški vikend končno pod streho. Celoten dirkaški vikend je bil namreč pod velikim vprašajem vse do zadnjih dni.  Številna varnostna vprašanja, organizacijske težave, pomanjkljivosti pri organizaciji in podobno, so pestili lokalne organizatorje, kot tudi špansko Dorno, ki organizira prvenstvo.

Profimedia

Še nekaj dni pred začetkom ni bilo jasno, ali dirka sploh bo in ali bo dirkališče v četrtek, torej le dan pred začetkom prostih treningov, sploh pridobilo ustrezno varnostno licenco ali homologacijo mednarodne motociklistične zveze FIM.

Pred leti zgrajena steza, namenjena dirkam formule 1, je namreč zadnja leta pretežno samevala, za dirke najhitrejših motociklistov sveta pa je bilo na dirkališču treba postoriti cel kup del in varnostnih sprememb. No, v zadnjem hipu je organizatorjem vseeno uspelo spraviti stezo v red in relativno brez težav se je indijski dirkaški vikend le zgodil. Dirkači so ga sprejeli bolje, kot se je sprva zdelo, seveda pa je steza bolj všeč tistim, ki so se odrezali dobro, kot pa tistim, ki so imeli smolo, kar je navsezadnje razumljivo in je pač vedno in povsod tako.

Največji kaos je bil v tednu pred dirko, saj so številni člani karavane MotoGP celo zamudili odhode letal, ker njihovi vizumi za vstop v Indijo niso bili odobreni, oziroma niso prispeli pravočasno.  Tudi Marc Marquez je še v sredo pred dirkaškim vikendom čakal na odobritev vizuma. Številni novinarji, mehaniki, dirkači in ostali člani moštev so na spletu bentili nad rigidno organizacijo in agencijo za izdajo vizumov, ki je delovala nerodno, neresno in prepočasi.

Ko so prišli na dirkališče, se je pokazala nova težava. Travnate izletne cone ob stezi so bile polne strupenih kač, ki so svoje domovanje tam našle v času, ko je dirkališče samevalo.  Dirkači so od organizatorja zahtevali, da plazilce pobere in odmakne, prede se v petek zjutraj začne doganje na dirkaškem asfaltu.  Jasno je, da si nihče ni želel ob padcu pri 200 km/h pristati v gnezdu razdraženih kraljevskih kober.

Jorge Martin prvi zmagovalec MotoGP dirke v Indiji

Profimedia

Sobotna kratka dirka v razredu MotoGP je minila v znamenju hudega trka takoj ob začetku, ki sta ga zaznamovala dirkača Rossijevega moštva. Luca Marini je bil v prvih metrih dirke namreč nekoliko neučakan in je zaviral prepozno. Trčil je v svojega moštvenega kolega in rojaka Marca Bezzecchija in zato sta se oba znašla na tleh. Marini je dirkaški vikend zaključil z zlomljeno ključnico, Bezzecchi pa je imel uničeno dirko, a je program v Indiji lahko nadaljeval.

Po močnem deževju, ki je zamaknilo začetek dirke, je končno posijalo sonce. Jorge Martin z Ducatijem je v soboto na štartu silovito potegnil in brez presenečenj odpeljal dirko v vodstvu tako rekoč od začetka do konca. Svetovni prvak Bagnaia je moral pošteno priznati premoč tekmeca in se je tokrat zadovoljil z drugim mestom, s tretjim pa je vse in še samega sebe presenetil Marc Marquez s Hondo. Španec je izkoristil pomanjkanje izkušenj na tem dirkališču za vse dirkače in je tako lahko s svojo Hondo prišel nekoliko bližje letos zanj sicer neulovljivim Ducatijem.

V nedeljo premočna zmaga Bezzecchija, odstop Bagnaie

Profimedia

Jasno je bilo, da je v nedeljo slika lahko drugačna. Da bo fizična priprava dirkačev igrala ključno vlogo, je bilo jasno še pred dirko. Huda vročina in velika zračna vlažnost sta pomenili izjemno obremenitev za izčrpane dirkače in zato je organizator preventivno v zadnjem hipu tudi nekoliko skrajšal nedeljske dolžine dirk. Poteza se je izkazala za izjemno smiselno, saj so bili dirkači po koncu izčrpani in dehidrirani.

Sobotni zmagovalec Martin je v nedeljo zaključil na drugem mestu, a je po dirki potreboval zdravniško pomoč zaradi izčrpanosti in vročinskega udara.  »Ne bi zdržal še enega kroga dirke,« je povedal Martin v parc fermeju, kjer sta se mu pridružila še tretjeuvrščeni in presrečni Fabio Quartararo in jasno zmagovalec dirke Marco Bezzecchi, ki je vodil tako rekoč od začetka do cilja in ni nikomur dovolil niti blizu. Z zmago je v cilj pripeljal več kot osem sekund in pol pred prvim zasledovalcem. Suvereno zmago je tudi on proslavil z zadnjimi atomi moči. 

Nehvaležno četrto mesto je pripadlo dirkaču KTM Bradu Binderju, daleč najboljšo dirko sezone pa je z doseženim petim mestom odpeljal nekdanji prvak, Španec Joan Mir s Hondo.  No, Mirovo peto mesto in tudi tretje mesto Quartararoja je bilo doseženo tudi na račun odstopa Bagnaie in Marqueza, ki sta se, kot rečeno, oba poslovila s padci, a to vrednosti rezultata seveda ne zmanjšuje.  Ljubitelji motociklizma so oba padca obžalovali, saj se je zdelo, da bi se tako Bagnaia kot tudi Marquez, tudi na nedeljski dirki lahko ponovno potegovala za stopničke.

Prvenstvo je odprto

Z zmago Bezzecchija in z odstopom Bagnaie je letošnje prvenstvo dobilo nov zagon. Stari prvak Bagnaia ima le še skromnih 13 točk prednosti pred zasledovalcem Martinom, tretji Ducatijev dirkač Marco Bezzecchi pa zaostaja le še 44 točk. Južnoafričan Brad Binder ima 100 točk zaostanka, Aleix Espargaro z Aprilio pa za najhitrejšim zaostaja 132 točk in je trenutno na petem mestu.

Zaostanki niso veliki, če upoštevamo, da je do konca sezone še sedem dirk in da se letos v posameznem vikendu odpeljeta kar dve dirki, ki obe prinašata točke za prvenstvo. Že na naslednji dirki, ki bo ta konec tedna na Japonskem, lahko morda dobimo tudi novega vodilnega dirkača za prvenstvo sezone 2023.

Preberite še: Porsche na hrvaškem odpira tovarno ...

BONUS VIDEO: Renault, ki piše zgodovino: Napočil je konec bencinu in legendarni oznaki …

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol