Hrvaška med najverjetnejšimi kandidatkami za organizacijo dirke svetovnega prvenstva reliju

8. 8. 2017 | Jure Šujica
Deli

Po tem, ko je bilo v zadnjih letih na reliju po Poljski več varnostnih incidentov, so možnosti, da bi tudi naslednje leto tu obdržali preizkušnjo za svetovno prvenstvo vse manjše. Za 'nasledstvo' se tako že borijo druge države, največ možnosti naj bi imela Turčija in Hrvaška.

Težave so se na relijih na Poljskem, ki so neprekinjeno v koledarju za svetovno prvenstvo od leta 2014, začele že leta 2015, ko je mednarodna avtomobilistična zveza organizatorjem že podelila rumeni karton, ker naj bi ti storili odločno premalo, ko gre za skrb za gledalce. Podobne težave so se ponovile tudi letos – med dirko je na cesto zapeljal gasilski tovornjak – zaradi česar je v karavani le še malo interesa za povratek naslednje leto.

V kolikor bo koledar tudi naslednje leto sestavljen iz štirinajstih preizkušenj, se kot najresnejši kandidatki omenjata Turčija in Hrvaška. Portal Autosport tako poroča, da je Turčija, ki je zadnji reli gostila pred sedmimi leti, leta 2010, pripravljena na organizacijo makadamske preizkušnje, ki bi potekala naslednje leto predvidoma v septembru.

Morebiten reli na Hrvaškem uživa visoko podporo vlade

Svoj prvi reli na najvišji ravni pa si želijo organizirati tudi na Hrvaškem, kjer se je premier Andrej Plenković že v začetku tega leta srečal z organizatorji. Reli na Hrvaškem, ki uživa močno podporo vlade, bi sicer potekal na mešani podlagi. Neuradno naj bi za organizacijo – v primeru izpada Poljske – Hrvaška imela največje možnosti.

Reli po Poljski

Za povratek v karavano pa se sicer bori tudi Nova Zelandija, ki je reli za svetovno prvenstvo že večkrat gostila, nazadnje leta 2012, a ji po obetavnem začetku kampanje strokovnjaki ne napovedujejo (več) prevelikih možnosti za uspeh. Kljub temu so odločeni, da si čimprej zagotovijo povratek na koledar, zato že pripravljajo sestavek, ki se bo odvijal v mesecu novembru po končani preizkušnji v Avstraliji.

Dokončen koledar preizkušenj za naslednje leto bo določen konec tega meseca na sestanku v Nemčiji.

Jure Šujica
foto: FIA

Novo na Metroplay: "Ne obstaja tema, o kateri se ne bi smeli šaliti!" - Lado Bizovičar | Mastercard® podkast navdiha z Borutom Pahorjem