Je to že napoved zanimive reliistične sezone?

12. 5. 2024 | Matjaž Korošak , STA
Deli

Bo torej Rok Turk vendarle vrnil udarec Marku Grosiju? Začetek sezone z zmago že kaže tako. Toda v prvenstvu je še šest relijev, klub temu pa bo moral državni prvak Grossi (oba vozita Hyundaijeve dirkalnike) zdaj stopiti na plin

 

Rok Turk je na naboljši možni način začel sezono, v kateri se nadeja vrniti naslov in na koncu relija Vipavska dolina zmagal z velikim naskokom. Po odstopu Grossija je durgouvrščeni Avstrijec Daniel Mayer (Citroen C3 Rally2) že 1:37 minute.

Grossi tesno za Turkom do ...

Aktualni prvak Marko Grossi, ki je v lanski sezoni prekinil šestletno vladavino Turka na domači sceni, je torej odstopil na četrti hitrostni preizkušnji in dirke ni končal. Do četrte preizkušnje sta bila sicer oba tekmeca precej blizu (le 3,8 sekunde razlike), čeravno je vodil Turk, potem pa je Pirmorec naredil napako, poškodoval zadnjo obeso in moral dostopiti.

Dvoboj za tretje je pripadel Klemenčiču

Prav do konca je bil zanimiv dvoboj za tretje mesto na dirki, ki ga je na koncu le dobil Mitja Klemenčič (Škoda Fabia R5); saj je prav na zadnji preizkušnji za 6,5 sekunde ugnal Marka Škulja, ki tudi letos še vozi dirkalnik razreda nižje (Opel Corsa rally4).

Mark Škulj in Uroš Ocvirk - četrto mesto tik pred koncem.

Mark Škulj in Uroš Ocvirk - četrto mesto tik pred koncem.

Uroš Modlic

Odstop je precej olajšal delo Turku. Mayer je, ko je prevzel drugo mesto, zaostajal 24 sekund, a je na koncu zaostanek narasel na več kot minuto in pol. Turk je zmago na prvem reliju sezone 2024 potrdil še s polnim izkupičkom na hitrostnih preizkušnjah, saj je dobil vseh deset.

Peti je končal Borut Bratina, prvič v Ford Fiesti R5, šesti je bil Madžar Gyarmati (Mitusbishi Lancer), desterico so dopolnili še Čendak, Medved, Zrinski in Peljhan.

Nadaljevanje konec meseca v Velenju

V sezoni 2024 je sicer na koledarju krovne zveze AŠ 2005 sedem dirk. Po tej uvodni bo konec maja (od 23. do 25.) sledil reli Velenje, konec junija bo na vrsti reli Železniki, po poletnem premoru pa bo konec avgusta drugi reli Dolina zelenega zlata v Savinjski dolini, ki je lani doživel uspešno premiero.

V zadnjem delu sezone pa bodo še dirke v Novi Gorici konec septembra, v dolini Soče oziroma v okolici Tolmina in Kobarida sredi oktobra in tradicionalno slovo od sezone v Idriji, kjer bo letos reli 9. in 10. novembra.

Preberite še:

Novo na Metroplay: David Amaro o spreminjanju skozi leta in trenutkih, ki mu pomenijo največ | Ob skodelici kave