(Karting) Kastelic v Lonatu do novih stopničk!

7. 9. 2020 | Jure Šujica
Deli

Po tem, ko se mu je dva kroga pred koncem nasmihala zmaga, se Mark Kastelic iz Italije vrača z drugim mestom.

Priljubljeno karting dirkališče v italijanskem Lonatu je minuli vikend znova gostilo sicer jubilejni 30 Trofeo di Autunno, na katerem je nastopilo tudi kar nekaj Slovencev, največ v kategoriji Mini, kar štirje. Poleg Marka Kastelica so se namreč med 38 tekmovalci na štartu pojavili še trije in sicer Oskar Poberaj, Matic Preša in pa Aleksandar Bogunovič, ki tako postaja redni udeleženec dirk v Italiji.

Tokratna dirka je bila za najboljšega izmed četverice, Kastelica še nekoliko bolj posebna, saj je na njej prvič nastopil s pogonskim agregatom znamke Iame. Ta namreč za razliko od motorja proizvajalca TM ponuja več moči pri nižjih obratih, kar se je že na kvalifikacijah izkazalo kot pozitivno, saj jih je končal na petem mestu.

Še bolj obetaven je bil začetek v izločilnih bojih, saj je dirko po štartu iz tretjega mesta uspel kronati z zmago v zadnjem ovinku, ko je za las ugnal največjega tekmeca Renneja Lammersa, sicer sina nekdanjega dirkača formule 1 in zmagovalca dirke za 24 ur Le Mansa. Lammers je nato slavil na drugi kvalifikacijski dirki, medtem, ko je Kastelic po štartu na precej bolj umazanem levem delu steze s četrtega mesta na štartu v cilj pripeljati kot tretji ter si tako zagotovil drugi štartni položaj v finalu.

Skozi kvalifikacijsko sito (izmed 38 dirkačev na kvalifikacijah se jih je na dirko uvrstilo 34) se je sicer uspelo prebiti tudi preostalim Slovencem, pri čemer je imel najboljšo popotnico Bogunovič s sedmim mestom, medtem ko sta Preša in Poberaj štartala iz 15. oziroma 32. mesta.

Tudi v finalu pa se je desna stran proge, iz katere je štartal Kastelic izkazala kot precej slabša, zaradi česar je še pred prvim ovinkom izgubil nekaj mest, a se že do konca drugega kroga uspel vrniti nazaj na drugo mesto, od koder je nato sledil Lammersu. V desetem krogu se mu je nato naposled uspelo prebiti pred njega, žal pa slavje ni trajalo dolgo, saj mu je Nizozemec hitro vrnil in znova zasedel vodilni položaj, ki mu ga Kastelic kljub odločnim poskusom v zadnjih ovinkih ni uspel izmakniti iz rok.

Prav skorajšnja zmaga oziroma zapravljena priložnost pa je bila razlog, da v ekipi Marka Kastelica kljub še vedno vrhunski uvrstitvi na koncu ni bilo čutiti pretiranega zadovoljstva. Nekoliko več razlogov za veselje so imeli na drugi strani v ekipah Bogunoviča, ki je dirko končal kot šesti in Poberaja, ki se je iz 32. štartnega mesta uspel do prihoda skozi cilj prebiti do 21. mesta. Matic Preša je medtem odstopil tik po štartu. V kategoriji KZ2 je Alen Hvalica osvojil 26. mesto.

Čeprav mladi kartisti prihodnji vikend na sporedu nimajo nobenih dirk, pa bodo njihovi prihajajoči dnevi še kako zasedeni. V nedeljo se namreč na istem dirkališču začnejo prvi treningi, nato pa kar dve dirki v enem tednu – v sredo in nedeljo – serije Euro WSK, kjer je pričakovati vso najmočnejšo konkurenco. A obeti v ekipi Marka Kastelica so visoki, saj računajo z uvrstitvami vsaj med najboljših pet dirkačev.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"