WRC - Koledar dobiva obliko. Kdo je potrjen, kdo v vrsti?

15. 8. 2023 | Matjaž Korošak
Deli

Drugo leto bo spet očitno 13 relijev za svetovno prvenstvo. Ampak trenutno je potrjenih le devet kandidatov. Kdo je 'in', kdo čaka pred vrati? Kdo je tihi kandidat?

Kot vse kaže, je tudi drugo leto pred vrati svetovno prvenstvo, ki bo po zasedenosti kontinentov bolj – evropsko prvenstvo. Ko je že vse kazalo, da bi WRC končno lahko dobil tudi reli v ZDA in Savdski Arabiji, zdaj spet kaže, da bo prvenstvo 2024 sestavljeno iz klasičnih relijev.

Večina jih je seveda v Evropi, ki je vendarle domovina tega športa. Za zdaj so menda potrjeni Monte Carlo (kjer se reli spet vrača v Gap), pa Švedska, Portugalska, Grčija, Kenija, Italija (s Sardinijo), potem je tu Latvija (ki bo zamenjala Estonijo) in Čile, ki ima večletno pogodbo s promotorjem. In omenjenim se je pridružila še Finska, ki je po izvedbi relija dobila večletno pogodbo.

Tudi Grčija ima svoj prostor v koledarju že zagotovljen.

Tudi Grčija ima svoj prostor v koledarju že zagotovljen.

Red Bull Content Pool

Kdo torej čaka?

Za štiri mesta se menda borijo predvsem Hrvaška, ki ima sicer še veljavno pogodbo za drugo leto, organizatorji pa so v dogovoru za nov večletni program. Zagotovo bo drugo leto zraven Japonska, že zaradi Toyote, ki je nedavno potrdila večletno zavezanost reliju. Malce manj gotovosti je glede tako imenovanega centralnoevropskega relija, ki ga bodo skupaj organizirale Avstrija, Češka in Nemčija.

Tudi dirka na Toyotinem domačem dvorišču zagotovo ostaja,

Tudi dirka na Toyotinem domačem dvorišču zagotovo ostaja,

Red Bull Content Pool

Asfaltni reli se odlična vklaplja v koncept, saj promotor 'pokrije' interese treh močnih in v reliju pomembnih držav. Toda najprej se želijo prepričati o pravilnosti odločitve o organizaciji v treh državah, ki je prva takšna. Hrvaška, Japonska in CE reli so blizu tudi zato, ker so vsi drugi reliji na makadamski podlagi (Švedska mešano sneg/makadam, Monte Carlo sneg/asfalt), slednji pa na asfaltu.

Toda …

Mnogi angleško govoreči viri vidijo tudi možnost vrnitve Poljske, ki je zadnjič gostila reli za WRC leta 2017 in padla v nemilost zaradi številnih organizacijskih napak. Poljska bi tako lahko menjala Mehiko, ki nima pogodbe oziroma je malo verjetno, da jo bo vrhovni športni organ FIA -  WMSC potrdil.

Po drugi strani je verjetno bolj žalostno, da niti Velika Britanija niti Irska ne zmoreta dovolj odločnosti (in ustreznega financiranja), da bi se reli vrnil.

Poljska je nazadnje gostila reli leta 2017.

Poljska je nazadnje gostila reli leta 2017.

Red Bull Content Pool

Mehika ali ZDA?

Če bodo pri WMSC dokončno odpisali Mehiko, je to le zato, da bi naredili prostor v koledarju za vstop ZDA v prvenstvo, kar promotor ocenjuje za ključno. Če bo septembrski kandidatski reli v Chattanoogi v Tennesseeju potekal korektno, je skoraj zagotovo, da bo leta 2025 ZDA gostila dirko.

Toda za 2025 je idej in kandidatov še več, da bi bilo prvenstvo končno 'svetovno'. Zelo blizu je namreč tudi odločitev o vključitvi Savdske Arabije v prvenstvo. Še prej pa morajo izvesti kandidatski reli, ki naj bi potekal v Džidi. Na stavnicah za 2025 pa se spet pojavlja tudi Argentina, ki je koledarski termin leta 2019 izgubila zaradi pandemije covida.

Preberite še: McLaren razkriva, da njihov naslednji hiperšportnik ne bo podoben Rimčevi Neveri!

BONUS VIDEO: ‘Zlobno zeleni’ Ford Focus ima paket za dirkališča – poglej si te nore izboljšave

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol