Komentar, formula 1: ko že misliš, da ne more biti slabše …

Minula dirka formule 1 v Barceloni, osma v letošnji sezoni, če seveda odštejemo odpadlo Imolo, je pokazala tri stvari: nepremagljivost in že skoraj igrivost Maxa Verstappna, rahlo prebujenje Mercedesa in totalno zmedo pri Ferrariju. Predvsem slednja ni več niti smešna.

Max Verstappen je dirko odpeljal v slogu Lewisa Hamiltona v zlatih letih Mercedesove premoči. Nizozemec je vodil od starta do cilja, na koncu se je lahko celo malce poigral z živci mož v boksih, ki so ga rotili,  naj nikar ne dela neumnosti in naj pozabi na najhitrejši krog. A Max ne bi bil Max, če ne bi želel tekmecev ne le prehiteti, ampak jih popolnoma zatolči. In to mu je uspelo na celi fronti.

Še več, njegove dirke postajajo tako lahkotne, da si lahko med treningi privošči še prisluškovanje zvokov v boksih, najbolj ga je »zmotil« zvonec na telefonu Helmuta Marka, o tem, kaj se lahko zgodi na startu, pa si sploh več ne beli glave. V slogu »naj me prehitijo, jih bom pa jaz nazaj v krogu ali dveh«. A tekmeci niso prišli niti približno tako blizu.

Zato je bilo tudi to pot edino vprašanje, kaj se bo zgodilo od drugega mesta navzdol. Teoretično bi to moralo iti Ferrariju, a očitno so izboljšave pri Mercedesu naredile svoje. Dobro, ena dvojna uvrstitev na stopničke še ne prinese dobre sezone, kaj zares zmorejo, se bo videlo šele čez nekaj dirk. Dejstvo pa je, da so dodobra razburili Ferrari, iz ritma pa so vrgli tudi precej nebogljeni Aston Martin. In tako Hamilton kot Russell sta spet željna dirk, kar je lahko za nadaljevanje sezone le dobro.

Rdeči pa so zdaj zdrsnili še stopničko ali vsaj pol nižje. Ko njihovi navijači mislijo, da nižje skorja ne morejo pasti, zdrsnejo v nov kaos. Kako bi si drugače predstavljali povsem izgubljenega Leclerca, ki ni niti vedel, kaj je narobe z njegovim dirkalnikom, ali Sainza, ki je le nemočno gledal juriš obeh črnih dirkačev?

Sploh pri Leclercu so pokazali novo mero zmedenosti in tudi arogance. Leclerc je poskušal nemogoče s trdimi gumami, ki so ga prehitro pustile na cedilu in pri drugem postanku jasno dal vedeti, da hoče najmehkejše. A Ferrari ne bi bil Ferrari, če mu tega najprej ne bi potrdili - in mu namestili spet trde gume, ki jih Leclerc izrecno ni želel. Ker so pač menili, da so imeli z mehkimi gumami drugi več težav. Kdo je zdaj tukaj nor? Zato se bodo morali počasi zamisliti, kako bodo predvsem mentalno spet sestavili Leclerca.

Tako da se očitno v letošnji sezoni počasi kristalizira le eno resno vprašanje: ne, kdo bo zmagal ali postal prvak, ampak ali bo Red Bullu uspelo dobiti vseh 22 dirk letošnje sezone?

Preberite še: Bi plačali 76 tisočakov za Golfa?

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"