Piše Gaber Keršišnik: VN Avstralije - Vremenski kaos in prva zmaga Zarcoja

22. 10. 2023
Deli

Francoz Johan Zarco je dobil svojo prvo dirko v karieri dirkača v razredu MotoGP. Na dirki za VN Avstralije na Phillip Islandu je dirkač moštva Pramac Ducati premagal konkurenco in tako prvič v elitnem razredu stopil na zmagovalno stopničko, kjer se so se tudi tokrat znašli trije dirkači na Ducatijevih motociklih.

Drugo mesto je osvojil vodilni v prvenstvu, italijan Francesco Bagnaia, tretji pa je bil na veliko presenečenje vseh, njegov rojak Fabio DiGiannantonio.

Tudi tokrat je avstralski vikend minil v znamenju težav z vremenom.   Jesenski termin se za dirko v avstraliji vsako leto zdi precej neposrečen, saj se na tem delu sveta končuje njihova zima in začenja poletje, kar prinese precej nestanovitno vreme. Običajno smo na dirki na Phillip Islandu priča močnemu vetru, hladnemu vremenu in tudi deževju.  To je ena izmed dirk, kjer dirkači in člani moštev, iz potovalk potegnejo tople puloverje, bunde in volnene kape.  Tudi letos je bilo enako in že pred začetkom dirkaške nedelje je bilo jasno, da bo vreme v nedeljo izjemno slabo.

Iz preventivnega razloga so se v zadnjem hipu organizatorji odločili, da bodo »klasično« dirko za VN Nagrado Avstralije v dolžini 25 krogov izpeljali raje v soboto, ko je bila vremenska napoved boljša.  Za v nedeljo pa so si po obrnjenem urniku pustili sicer sobotno, skrajšano in takoimenovano sprint dirko.  Odločitev se je izkazala za dobro, saj sta slabo vreme in močan veter v nedeljo dodobra zaznamovala dirkaško dogajanje. 

Dirkači razreda Moto 3 so svojo dirko še nekako odpeljali, čeprav v izjemno slabih vremenskih pogojih. Slavil je turek Denis Oncu. V razredu Moto2 so zaradi močnih sunkov vetra morali dirko prekiniti predčasno in podeliti le polovične točke za prvenstvo, slavil pa je italijan Tony Arbolino, napovedano šprint dirko za razred MotoGP pa so v celoti odpovedali.

Točke so tako dirkači v razredu MotoGP iz avstralije domov odnesli le po sobotni dirki, ki jo je, kot rečeno, dobil Johan Zarco. Francoz, ki v razredu MotoGP dirka vse od leta 2017, je tako prvič in povsem nepričakovano zmagal. K zmagi mu je nekoliko pripomogla tudi ne najboljša odločitev španca Jorgeja Martina in njegovega moštva, da na dirki nastopijo z mehkejšo različico gume. 

Tveganje se je sprva zdelo kot dobra odločitev, saj je Martin na štartu ponovno potegnil odlično in v vodstvu kar takoj pobegnil zasledovalcem. Martin je svoje vodstvo skozi dirko povečeval in prišel že do udobnih treh sekund prednosti, a je v zadnjih krogih dirke njegova guma povsem izgubila oprijem in skupina zasledovalnih dirkačev ga je ujela in prehitela, nesrečni španec pa ni mogel storiti nič.

Tokrat je zaključil le na petem mestu.  Vseeno se je na koncu izkazalo, da so Zarco, Bagnaia, DiGiannantonio in Binder taktično dirko odpeljali dobro, saj se v začetku niso zagnali preveč na silo in so tako ob koncu dirke ujeli vodilnega, ga prehiteli in med seboj obračunali za zmago, ki je tokrat končno pripadla Zarcoju. Ta jo je seveda takoj proslavil s svojo znamenito salto z ograje ob progi. 

Bagnaia pa je svojo kožo tokrat vseeno zopet rešil z drugim mestom. Sprva mu v dirki ni kazalo dobro saj je imel kar nekaj dela, da je najprej opravil z Marquezom, potem pa še z odlično razpoloženim Fabiom DiGiannantoniom.  Bagnaia je tako z drugim mestom povečal svojo prednost v točkovanju seštevka prvenstva na 23 točk razlike, Martin ostaja drugi, na tretjem mestu pa se nahaja Bezzechi z 73 točkami zaostanka.

Še mimo nekoga ne moremo ob končanem dirkaškem vikendu na Phillip Islandu. Italijan Fabio DiGiannantonio, ki je bil vesel tretjega mesta in prvih stopničk v razredu MotoGP, zagotovo velja za presenečenje in za največjo senzacijo minulega dirkaškega vikenda.  Fabio, ki je bil letos praviloma najpočasnejši izmed ducatijevih dirkačev je v drugi polovici sezone pokazal občuten porast forme, na teh zadnjih letošnjih dirkah pa s svojimi predstavami enostavno navdušuje.

Hiter je bil na vseh prostih treningih v avstraliji in tudi na kvalifikacijah, zato je dirko začel kot šesti.  Škoda je, da kljub njegovim dobrim predstavam v zadnji tretjini letošnje sezone obstaja resna verjetnost, da ga naslednje leto v razredu MotoGP ne bomo videli več, saj mora svoj sedež pri moštvu Gresini izprazniti, zaradi prihoda Marca Marqueza naslednje leto

Bi pa z dobrimi predstavami lahko DiGiannantonio morda dobil v zadnjem hipu vsaj za leto dni sedež na Marquezovi Hondi, čeprav se to vseeno zdi zelo malo verjetno.  Če pa bi Hondi za drugo leto uspelo pri aprilii »ukrasti« Vinaesa ali Olivero pa bi bilo precej bolj verjetno, da bi v zadnjem hipu lahko DiGiannantonio dobil sedež vsaj za leto dni tam. No, morda pa tudi v hondinem moštvu LCR, v kolikor bi pri hondi vseeno prestavili Johana Zarcoja v tovarniško moštvo za sezono 2024.

Preberite še: Na (divjem) zahodu nič novega

BONUS VIDEO: To so skrite slabosti (in prednosti) električnih avtomobilov!


 
 
 

 

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol