MotoGP: Portimao prinesel novega zmagovalca v tej sezone

24. 4. 2022 | Jure Šujica
Deli

Aktualni svetovni prvak si je mesto na odru za zmagovalce delil s sorojakom Zarcojem in Aleixom Espargarojem.

Peta dirka letošnje sezone serije MotoGP je postregla z novim zmagovalcem v letošnji sezoni. To pot se je na najvišjo stopničko povzpel Francoz, Fabio Quartararo, dirkač Yamahe in aktualni svetovni prvak najelitnejšega razreda. Francoz je bil na današnji dirki brez dvoma razred zase, dirko, ki jo je odpeljal naravnost brezhibno, pa je začinilo tudi nekaj zanimivih dogodkov v ozadju.

Quartaro se je sicer odlično pognal s tretjega štartnega mesta in po nekaj zavojih že prehitel Johanna Zarcoja ter se 'prilepil' na zadek Suzukija Joana Mira. Slednji se ni upiral prav dolgo in v prvem zavoju četrtega kroga, je aktualni prvak že uspel prehiteti najboljšega dirkača sezone 2020. S tem je bil boj za najvišjo stopničko končan, saj Quartararo vodstva ni izpustil vse do konca dirke, dirko pa končal 5,4 sekunde pred Zarcojem.

Medtem ko je dirkač Yamahe povečeval prednost na vrhu pa se je razplamtel tudi boj za preostala mesta na odru. Mira je najprej po enem neuspelem poizkusu ugnal še Zarco, v 19. krogu pa je srečo poskusil še Jack Miller. Na koncu ciljne ravnine se je Avstralec z Ducatijem znašel na notranji strani zavoja, vendar pa mu je med zaviranjem spodneslo sprednje kolo, na poti v pesek pa je s seboj 'pometel' še z Mirom in dirke je bilo za oba konec.

Napaka Millerja je bila verjetno največje darilo za Alexa Rinsa, ki je sicer pokazal predstavo dneva. Štartal je namreč iz začelja, iz 23. mesta a mu je nato že v prvem krogu uspelo prehiteti kar 13 dirkačev ter se prebiti na rob deseterice. S požrtvovalno vožnjo se je nato prebijal vse višje in višje, po napaki Millerja pa je prišel na četrto mesto, kjer je tudi končal dirko. Peti je bil Miguel Oliveira, šesti pa Marc Marquez, ki je zgolj za dve stotinki ugnal mlajšega brata.

Z današnjo zmago se je Quartararo zavihtel na vrh lestvice skupnega seštevka, kjer si z 69 točkami prvo mesto deli z Alexom RInsom. Le tri točke za njima zaostaja Aleix Espargaro, četrti je Enea Bastianini, peti, Johann Zarco pa za vodilnima dirkačema zaostaja že 18 točk.Naslednja dirka je sicer na sporedu prihodnji teden, prvega maja, ko se bodo dirkači v Jerezu pomerili na Veliki nagradi Španije.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol