Komentar Gabra Keržišnika: MotoGP, VN Malezije - Dvojno presenečenje v Sepangu

12. 11. 2023
Deli

Le redki bi uspeli pravilno napovedati zmagovalca dirk za VN Malezije v Sepangu.  V hudi vročini in v težkih dirkaških razmerah je namreč na sobotni »sprint« dirki zmagal Alex Marquez z Ducatijem, medtem ko je v nedeljo prvič letos zmagal Italijan Enea Bastianini, ki v letošnji sezoni za zdaj enostavno ni imel sreče. 

Dirkač Ducatija je letos odpeljal svojo prvo sezono kot član tovarniške ekipe. Sedež si je Bastianini prislužil z odličnimi predstavami lani. A letošnja sezona zanj ni bila srečna. Že na prvi dirki sezone na Portugalskem je grdo padel in končal v bolnišnici. Sledili so meseci okrevanja in ko je bil konec poletja le nazaj, jo je zopet skupil. Na dirki v Barceloni je storil napako in bil soudeležen v množičnem padcu. Ponovno je pristal v bolnišnici in zopet je sledilo okrevanje. Čeprav je večino letošnjih dirk preležal v bolniški postelji, pa očitno ni izgubil občutka za hitrost.

Alex Marquez presenetil vse

Že na sobotnih kvalifikacijah si je privozil prvo štartno vrsto.  Začel je s tretjega štartnega mesta, ob njem sta stala še oba borca za naslov prvaka. Jorge Martin si je privozil drugo, Peco Bagnaia pa prvo štartno mesto. Bagnaia je štartni položaj tudi izkoristil in v soboto začel odlično, Martinu pa se štart ni najbolj posrečil.

Prehitela sta ga tako Bastianini kot tudi Alex Marquez, ki je začel iz druge vrste in s četrtega štartnega mesta. Marquez je ujel Bagnaio in ga napadel za vodstvo, a se njegov napad ni izšel. V drugo je poskusil v šestem krogu dirke, in sicer v ovinku številka 9. Nekaj nepazljivosti Bagnaie je kmalu izkoristil še Martin, tudi on je napadel in prehitel svojega konkurenta za letošnji naslov.

Alex Marquez si je do konca dirke privozil dobro sekundo in pol prednosti pred zasledovalci in suvereno zmagal. Jorge Martin si je privozil drugo mesto in s tem Bagnaii v vodstvu točkovanja prvenstva odščipnil nekaj točk. Svetovni prvak je sobotno dirko zaključil na tretjem, njegov moštveni kolega in rojak pa na četrtem mestu.  

Bastianinijeva nedelja

Da je v Maleziji dobro razpoložen in izjemno hiter, je Bastianini kot rečeno dokazal že s četrtim mestom na sobotni dirki, a v nedeljo vseeno ni spadal v najožji krog favoritov. Enea je odlično štartal in iz prvega ovinka potegnil kot vodilni. Alex Marquez in Peco Bagnaia sta bila tik za njim, Jorge Martin pa se je zataknil v ozadju in imel v začetku dirke preveč dela z Marcom Bezzecchijem. Ko mu je uspelo priti mimo Italijana, sta bila vodilna Marquez in Bastianini že predaleč. 

Martin je ujel Bagnaio in začel se je boj za točke prvenstva. Bagnaii je vsakič, ko ga je prehitel Martin, uspelo priti nazaj na tretje mesto mimo Španca, ki je izgubil sapo in gume v drugi polovici dirke in tako odnehal. Martin si je nabral nekaj zaostanka in v cilj zapeljal kot četrti. Zmagovalec dirke je tako petič v karieri prepričljivo postal Bastianini, sobotni zmagovalec Marquez pa mu tokrat ni mogel blizu.   

Prestroge kazni

Ta dirkaški vikend se je ponovno vse vrtelo v znamenju kazni za prenizek tlak v pnevmatikah, ki so jo v dirkaški pravilnik vpisali v letošnji sezoni. Že na prejšnji dirki na Tajskem so imeli s tem težave številni dirkači. Aleix Espargaro, ki je bil že opozorjen, si je tako celo prislužil kazen, in sicer tri sekunde pribitka na dosežen čas na dirki. Ker so ukrepi očitno zalegli, si nihče spredaj ni upal tvegati. 

»Na dirko smo morali z višjim pritiskom prednje pnevmatike kot običajno. In ko se je enkrat prednja guma pregrela, je postal moj motor nevozen. Povsem sem moral spremeniti slog vožnje, a tudi to ni zadostovalo,« se je po dirki pritoževal Martin. Večina dirkačev se je strinjala, da je tako strogo in kaznovano kontroliranje tlaka v pnevmatikah nesprejemljivo in da so kazni prestroge. Enotni so si bili, da je treba za sezono 2024 najti drugačno rešitev.  

Dirkaško leto se bliža koncu. Do zaključka sezone sta ostali še dve dirki v naslednjih dveh vikendih. Prihodnji konec tedna sledi dirka za VN Katarja v Dohi, kjer se bodo dirkači pomerili na nočni preizkušnji pod reflektorji, takoj za tem bo dirka v Valencii, s katero se tradicionalno konča dirkaška sezona.

Z dvema dirkama v enem vikendu so tako za dirkače do konca sezone na sporedu še štiri dirke.  V prvenstvu po VN Malezije še vedno vodi Bagnaia, ki ima 396 točk, 11 točk zaostaja Jorge Martin, Bezzecchi na tretjem mestu pa ima že 83 točk zaostanka.   

Preberite še: Izšel je novi Avto magazin: Predstavljamo vam družinsko Čehinjo, Škodo Superb. Preizkusili smo električnega Jeepa Avengerja in Minija Cooperja S Cabrio, ter se na izlet zapeljali z Alpine A110 R

Morda vas bo zanimal tudi pogovor, ki ga vodi Tilen Artač

Slovenska filharmonija je z novo sezono že na široko odprla svoja vrata. Vstopnice in abonmaje za njihove koncerte najdete na tej povezavi.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol