Formula 1, VN Azerbajdžana: Perez zmagoslavno, polom Mercedesa

Zmagovalec šeste dirke letošnje sezone formule 1 je presenetljivo Sergio Perez (Red Bull), ki je po smoli tako Verstappna kot Hamiltona odnesel zasluženo zmago. Po dolgem času se je uvrstitve na zmagovalne stopničke z drugim mestom veselil Sebastian Vettel (Aston Martin), tretji pa je bil Pierre Gasly (Alpha Tauri).

Kaotična dirka v Bakuju je postregla z veliko dogajanja predvsem v zadnjih krogih, kjer so dogodki dejansko prehitevali eden drugega. Ko je v zidu zaradi počene pnevmatike končal Lance Stroll, se je nakazoval dramatičen sklepni del dirke, saj je bilo zaskrbljenih obrazov na komandnih pultih pri ekipah vedno več.

Max Verstappen, ki je do tedaj držal vse niti dirke v svojih rokah, je nekaj krogov pred koncem tudi končal v zidu s počeno pnevmatiko in vodstvo dirke, se je odločilo, da bo prekinilo dirko in dovolilo ekipam, da na dirkalnike namestijo nove pnevmatike. »Nevarnost je bila velika, nismo dobili nobenega opozorilnega signala, da bi bilo kar koli narobe, ko je nenadoma počila pnevmatika pri visoki hitrosti tudi pri Maxu,« so po dirki povedali pri Red Bullu. Novi start pa je bil še bolj dramatičen, saj je v bilo v zadnjih dveh krogih vse možno.

Hamilton pritisnil napačen gumb

Hamilton je dobro speljal, potem pa prepozno zavrl v prvi ovinek in tako ga je odneslo s steze, medtem pa je Perez (kot drugi Mehičan v zgodovini mehiškega dirkanja v formuli 1) osvojil svojo drugo zmago v karieri. »Noro, kako naporna dirka. Hamilton me je celo dirko tesno spremljal, da sem kmalu videl, da ne more mimo mene kar tako zlahka. Zato sem bil precej optimističen pred zadnjim startom. Ko sem videl, da bo prepozno zavrl, sem malo popustil in potem zlahka obdržal prvo mesto,« je povedal Mehičan. In res, Hamilton je po dirki povedal, da je po speljevanju očitno pritisnil enega od gumbov na volanu, ki dejansko skoraj izklopi zavore saj močno spremeni zavorno moč med sprednjim in zadnjim kolesnim parom. »Prepričan sem bil, da sem ga izklopil. To je bila zelo ponižujoča izkušnja zame,« je povedal Britanec, ki je tako pustil Maxa Verstappna v vodstvu v skupnem seštevku.

Nekonkurenčni Bottas

Max Verstappen je bil zaradi zapravljene zmage seveda jezen, a po dirki so pri Pirelliju povedali, da so odkrili podobno poškodbo tudi na pnevmatiki Lewisa Hamiltona, torej so dirkači v krogih pred prekinitvijo res vozili »po tankem ledu«. Po dirki je bil zelo razočaran tudi vodja Mercedesa Toto Wolff, saj je brez točk ostal tudi izredno nekonkurenčni Valtteri Bottas. »To enostavno ne more biti res, to ni sprejemljivo da tako izgubljamo dragocene točke. Ne napaka Hamiltona na koncu, skrbi me hitrost med samo dirko, ko je vedno bolj zaostajal za Perezom, ter dejstvo, da je bil Bottas tako daleč zadaj.  Vedeli smo, da bo težko, a kaj več kot to smo si vseeno zaslužili. Upam, da bomo v prihodnje na bolj klasičnih stezah bolj konkurenčni,« je bil razočaran Wolff.

Velik kamen se je s srca odvalil Sebastianu Vettla, ki je z drugim mestom še 122. v karieri stopil na zmagovalni oder. »Dirkalnik je bil zelo dober, a nisem si mislil, da bom uspel priti med prve tri. K sreči sem imel končno tudi jaz nekaj koristi od težav drugih. Upam, da bomo zdaj počasi ujeli korak s tekmeci,« je bil po dirki zadovoljen Vettel, medtem ko je Pierre Gasly tudi dejal, da že dolgo ni doživel tako naporne dirke, na kateri se je lahko zgodilo tako rekoč vse.

Naslednja dirka bo na sporedu 20. Junija v Le Castelletu v Franciji.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja