Reli DP: Drevi jubilejni reli v Novi Gorici. Kdo vse se bo boril za zmago?

23. 9. 2022 | Gregor Pavšič
Deli

Danes zvečer se bo v Novi Gorici začel deseti reli Nova Gorica, na katerega je prijavljenih 91 posadk. Prvi favoriti so Erik Cais, Simon Wagner in Rok Turk.

Ob svoji 75-letnici letos AMD Gorica prireja že deseto izvedbo svojega samostojnega relija. Novogoriška prireditev tudi letos sodi v FIA evropski reli pokal in tako velja slovenski reli z najvišjim mednarodnim statusom. Poleg slovenskega državnega prvenstva šteje reli tudi za FIA CEZ in pokal Mitropa, tako da so organizatorji z veseljem razkrili listo prijavljenih posadk z 91 imeni. 

Prvi favoriti so Erik Cais (Ford Fiesta Rally2), Simon Wagner (Škoda Fabia Rally2) in Rok Turk (Hyundai i20 Rally2). Cais je eden najboljših čeških voznikov, Wagner pa dvakratni avstrijski državni prvak. Številne oči so bile uprte v večkratnega avstrisjkega pravka Raimunda Baumschlagerja, ki pa je nastopl odpovedal zaradi okužbe s korona virusom v ekipi. V spremenljivih vremenskih razmerah se obeta zanimiv troboj za zmago. 

Preberite še: Na avtomobilski svet prihaja nova prestižna (električna) znamka

Organizatorji so pripravili 15 hitrostnih preizkušenj v skupni dolžini 151 kilometrov, med njimi tudi nova preizkušnja v Brdih (zemljevide najdete na tej povezavi) . Prvo dejanje relija bo petkova večerna hitrostna preizkušnja v središču Nove Gorice (spored najdete na tej povezavi).

Za prvo trojico je veliko voznikov, ki bodo prežali na napake favoritov. Reli bo namreč dolg in zato so mogoča tudi presenečenja. Nanje bo zagotovo upal Marko Grossi (hyundai i20 R5), ki bo prvič vozil svoj lastni dirkalnik razreda R5. Prav tako visoko ciljata Darko Peljhan (VW polo proto) in Aleš Zrinski (ford fiesta R5). 

Med dvokolesno gnanimi avtomobili je konkurenca še posebej številčna. Oči bodo uprte v dvoboj Marka Škulja in Jana Medveda (ford fiesta rally4), ki ju v državnem prvenstvu Divizije 2 loči le deset točk. Škulju pripada vloga favorita, prav tako pa bo v mednarodni konkurenci - prvi tekmec bo Nemec Rene Noller (opel corsa rally4) - poskušal doseči tudi novo odmevno zmago. 

V razvrstitvi državnega prvenstva lahko že v Novi Gorici državni prvak Divizije 3 postane Matic Humar (renault clio RS), v Diviziji 1 pa lahko to uspe tudi Martinu Čendaku (opel adam cup). 

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol