Se bo prvenstvo znova vrnilo serijskemu zmagovalcu? Začenja se nova sezona v reliju!

8. 5. 2024 | STA
Deli

V letošnji sezoni bodo tekmovalci odpeljali sedem dirk, začenja pa se že čez nekaj dni.

Konec tedna se začenja nova sezona državnega prvenstva v reliju. Prva postaja bo reli Vipavska dolina v Ajdovščini in okolici. Naslov prvaka bo branil Marko Grossi, ki je v prejšnji sezoni prekinil večletno vladavino Roka Turka.

Lanska sezona je bila prelomna za Grossija, saj je prvič postal državni prvak in z uspehom prekinil niz končnih zmag Roka Turka. Ta je bil serijski prvak med letoma 2017 in 2022, lani pa mu je v lovu na sedmi naslov ponagajala tehnika. Dveh relijev namreč ni končal zaradi okvare dirkalnika, tako da je kljub petim zmagam ostal drugi za Grossijem.

Grossi/Berlot, državna prvakav reliju  2023

Grossi/Berlot, državna prvakav reliju 2023

Uroš Modlic

Grossi je sicer zmagal le dvakrat, tudi na reliju Vipavska dolina, ki bo letos odprl sezono, a je na vseh preostalih dirkah končal kot drugi za Turkom. Tako je na koncu Grossiju za naslov prvaka zadoščalo tudi drugo mesto na zadnjem reliju v okolici Idrije.

V prihajajoči sezoni bosta stara znanca iz prejšnje spet glavna tekmeca. Oba bosta tudi ostala pri dirkalnikih iz prejšnje sezone, Turk v Hyundaiju i20 rally2, državni prvak pa v Hyundaiju i20 R5.

<p>Rok Turk in Blanka Kacin letos druga, toda ...</p>

<p>Rok Turk in Blanka Kacin letos druga, toda ...</p>

Uroš Modlic

Poleg njiju bodo na startu prve dirke za DP, ki bo tudi mednarodno obarvana s posadkami iz Avstrije, Italije, Nemčije in Madžarske (na startnem seznamu je 112 posadk), še nekaj stalnih članov dirkaškega vrha v reliju v Sloveniji.

Veteran Darko Peljhan (Volkswagen Polo RN4), nekoč tudi večkratni državni prvak, gre v novo sezono, prav tako vztraja Mitja Klemenčič (Škoda Fabia), med člani mlade generacije pa velja izpostaviti Marka Škulja.

Peljhan ima zdaj za seboj že pet nastopov na svetovnem prvenstvu.

Peljhan ima zdaj za seboj že pet nastopov na svetovnem prvenstvu.

Uroš Modlic

Mladi dirkač je lani v DP končal na četrtem mestu, a je bil ob tem tudi mednarodno aktiven, nastopal tudi na relijih za evropsko prvenstvo in se na eni od dirk zavihtel tudi na zmagovalne stopničke.

V domači konkurenci bo vozil Opel Corso rally4, za ogrevanje v sezono pa je nedavno uspešno nastopil na reliju v Belgiji. Tudi za Turka Vipava ne bo prva dirka v sezoni, pred dvema tednoma je nastopil na reliju Della Marca v Italiji.

Peljhan ima zdaj za seboj že pet nastopov na svetovnem prvenstvu.

Peljhan ima zdaj za seboj že pet nastopov na svetovnem prvenstvu.

Uroš Modlic

Nekaj ogrevanja na najbolj vrhunski ravni pa sta že imela tudi Jan Medved (Opel Corsa rally4) ter Boris Požeg (Ford Fiesta rally3), ki sta prejšnji mesec kot edina slovenska dirkača nastopila na reliju za SP na Hrvaškem. Medved je končal na 42. mestu v skupni konkurenci in tretjem v svojem razredu, Požeg je bil dve mesti za njim.

Uvodna postaja sezone 2024, ki se tokrat začenja razmeroma pozno, šele v prvi polovici maja, bo dirka Vipavska dolina s središčem dogajanja in servisnim območjem v Ajdovščini. Tam bo v petek tudi prva hitrostna preizkušnja, superspecial po mestnih ulicah.

V soboto pa bo sledil glavni del s še devetimi hitrostnimi preizkušnjami. Ljubiteljem relija dobro znane HP Predmeja, Višnje in Žablje bodo morali dirkači prevoziti po trikrat. Cilj dirke bo popoldne v Ajdovščini.

Reli v Novi Gorici je že nekaj časa najbolj odmevna avtomobilska športna prireditev pri nas. Tudi zaradi atraktivnega nočnega »superspeciala«.

Reli v Novi Gorici je že nekaj časa najbolj odmevna avtomobilska športna prireditev pri nas. Tudi zaradi atraktivnega nočnega »superspeciala«.

Uroš Modlic

Kot so sporočili prireditelji prvega relija iz avtomobilskega kluba Ajdovščina Motorsport, so na vseh dosedanjih 12 izvedbah te dirke sodelovali trije dirkači, Rok Turk, Mitja Bratina in Darko Peljhan. Največ zmag, tri, pa ima Turk, Peljhan je slavil dvakrat.

V sezoni 2024 je sicer na koledarju krovne zveze AŠ 2005 sedem dirk. Po uvodni v okolici Ajdovščine bo konec maja sledil reli Velenje, konec junija bo na vrsti reli Železniki, po poletnem premoru pa bo konec avgusta drugi reli Dolina zelenega zlata v Savinjski dolini, ki je lani doživel uspešno premiero.

V zadnjem delu sezone pa bodo še dirke v Novi Gorici konec septembra, v dolini Soče oziroma v okolici Tolmina in Kobarida sredi oktobra in tradicionalno slovo od sezone v Idriji, kjer bo letos reli 9. in 10. novembra.

Preberite še:

Novo na Metroplay: "Kar naenkrat se liki začnejo obnašati po svoje" | Tadej Golob o pisanju kriminalk