Sainz k Ferrariju, Ricciardo k McLarnu. Kaj pa Vettel?

14. 5. 2020 | Jure Šujica
Deli

Oba dirkača bosta s to potezo prevzela pozicijo drugega dirkača moštva.

Aktualno dogajanje v Formuli 1 je trenutno, vsaj kar zaddeva dirko, še vedno povsem mirno. Tako vodstvo tekmovanja kot organizatorji dirk in ekipe namreč še vedno čakajo, kdaj se bo začela letošnja sezona in koliko bo dirk, pri čemer je že zdaj znano, da se bo sezona zavlekla globoko v december. No, v ekipah je medtem precej bolj vroče, še zlasti pri McLarnu in Ferrariju.

Da odnosi med Sebastianom Vettlom in vodstvom moštva niso najboljši, je znano že lep čas. Nemški dirkač je k Ferrariju prišel leta 2014, potem ko je z Red Bullom osvojil tri zaporedne naslove svetovnega prvaka, vse od tedaj pa je le stežka konkuriral Lewisu Hamiltonu. Sodu so nato dno izbile še lanske predstave, v katerih ga je redno premagoval Charles Leclerc. Posledično so mu pri Ferrariju ponudili za prihodnjo sezono le še 12 milijonov evrov, kar pa je bilo precej manj, kot je pričakoval Nemec.

Kljub temu pa so bili pri Ferrariju ob razkritju odločitve še vedno skrivnostni. »Odločitev smo sprejeli skupaj s Sebastianom in o njej na obeh straneh menimo, da je najboljša. Vsekakor pa to ni bila lahka odločitev glede na Sebastianovo vrednost kot voznika in osebe. Posebnega razloga za to odločitev sicer ni, razen tega, da je bil to edini način, s katerimi bomo dosegli skupne cilje,« je v izjavi za javnost zapisal vodja ekipe Mattia Binotto.

Le nekaj ur po razkritju odločitve o razhodu med Vettlom, ki se bo z odhodom iz Ferrarija poslovil od aktivnega dirkanja (vsaj) v Formuli 1, pa so pri Ferrariju objavili, da bo njegov sedež in pozicijo drugega dirkača moštva zasedel Carlos Sainz mlajši. Mladi Španec, ki je pretekli dve sezoni dirkal pri McLarnu, bo v rdečem dirkalniku nastopal vsaj v prihodnjih dveh sezonah, vodilne može pa je prepričal s tehničnim znanjem.

Z odhodom od McLarna, ki se zadnja leta nikakor ne uspe približati stari slavi, je za Špancem ostal prazen sedež, ki pa ga bo vsaj v prihodnjem letu zapolnil Daniel Ricciardo. 30-letni Avstralec je leta 2019 sicer prestopil k Renaultu, kjer pa v lanski sezoni ni prišel višje kot do četrtega mesta. V britanskem moštvu bo sicer ob Landu Norrisu igral vlogo drugega dirkača moštva.

»Podpis pogodbe z Danielom je korak naprej v našem dolgoročnem načrtu za prihodnost. Skupaj z Landom bo ekipi dodal novo dimenzijo, kar pa je seveda dobra novica tako za ekipo kakor tudi za naše partnerje ter ne nazadnje navijače,« pa je bil kratek Zak Brown, generalni direktor dirkaškega moštva iz Wokinga.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja