Sebastien Loeb se vrača v WRC!

13. 12. 2018 | Jure Šujica
Deli

V prihodnji sezoni se bo Francoz udeležil šestih relijev za svetovno prvenstvo, nastopal pa bo kot član tovarniškega moštva Hyundai.

Legendarnega francoskega dirkača Sebastiena Loeba verjetno vsi najbolje poznamo kot svetovnega prvaka v seriji WRC, kjer je zaporedoma slavil kar devetkrat – med letoma 2004 in 2012, s čimer je postavil rekord po številu zmag. V prihodnjih letih se je nato posvetil dirkanju na prvenstvu WTCC, nastopil pa je tudi na reliju Dakar, kamor se z ekipo Minija znova vrača letos.

A tokrat ne bo nastopil z ekipo Citroena, s katero je osvojil vseh devet naslovov. 44-letnega Francoza so namreč v svoje vrste zvabili pri Hyundaiju. Za korejsko ekipo bo tako nastopal vsaj prihajajoči dve sezoni, pri čemer se bo leta 2019 udeležil šestih relijev za svetovno prvenstvo, prvega že med 24. in 27. januarjem v Monte Carlu. Družbo mu bo na sovoznikovem sedežu kot navigator delal njegov dolgoletni dirkaški partner Daniel Elena, ki je Loebu pomagal tudi do vseh dosedanjih uspehov.

Prelomna španska dirka

Da je Loeb kljub svoji starosti še kako sposoben voziti na najvišji ravni, je dokazal na nedavnem reliju po Španiji, kjer je kot član ekipe Citroen Racing dosegel senzacionalno zmago, skupaj že svojo 79. Po tej zmagi je tudi resno začel razmišljati o vrnitvi v reli, žal pa je imel Citroen oba dirkalnika takrat že oddana. Hkrati je Loeb izgubil možnost nastopanja v relikrosu, saj je Peugeot, kot je znano, iz njega izstopil. Priložnost nastopiti za Hyundai je bila tako zelo dobrodošla.

»Zmaga na reliju po Španiji mi je ponovno vrnila željo po nastopanju v seriji WRC. Nastopanje za ekipo Hyundaija je nov izziv in komaj čakam, da se z njim spopadem,« je dejal Loeb in ob tem dodal, da »je ekipa s svojim pristopom in zagrizenostjo name naredila velik vtis. Do zadnjega so se borili za zmago, zato menim, da jim skupaj s Thierryjem, Andreasom in Danijem lahko ponudim veliko.«

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"