Umrl je Max Mosley

V 81. letu starosti je zaradi raka umrl nekdanji predsednik mednarodne avtomobilistične zveze FIA Max Mosely. Mosley je močno zaznamoval svet dirkanja, posebej formule 1, funkcijo predsednika FIA pa je opravljal od 1993 do 2009.

Max je izviral iz kontroverzne aristokratske družine Mosley, njegov oče Oswald je bil vodja angleške nacistične stranke in je bil po drugi svetovni vojni seveda odrinjen na rob aristokratske družbe, njegova teta po materini strani Unity (tudi mati Diana je bila navdušena oboževalka Adolfa Hitlerja) pa je bila celo izredno blizu Hitlerju v času njegovega vzpona na oblast. O njej so celo govorili, da naj bi zanosila s Hitlerjem, kasneje pa so jo tik pred začetkom vojne poslali nazaj v Veliko Britanijo, kjer je umrla leta 1948 za posledicami poskusa samomora s strelnim orožjem.

Vseeno je Max tako ali drugače prebredel vse te družinske povezave z nacizmom, postal je pravnik in se med drugim poskušal tudi kot dirkač in nastopil tudi na dirki F2 v Hockenheimu leta 1968, na kateri je življenje izgubil Jim Clark. A kot dirkač nikoli ni bil posebno uspešen, bolj je prvenstva formule 1, formule 2, formule 3, Indycar ali IMSA GT zaznamoval skupaj s prijatelji Alanom Reesom, Grahamom Coakerjem in Robinom Herdom, ki so leta 1969 ustanovili konstruktorsko dirkaško ekipo March (ime ekipe so sestavili iz imen in priimkov vseh omenjenih partnerjev). Med dirkači te ekipe med drugim najdemo Nikija Laudo, Ronnija Petersona, Joja Siferta in še bi lahko našteval.  

Ecclestone in Mosley

V tem čas se je tudi spoprijateljil z Bernijem Ecclestonom in skupaj sta formulo 1 povzdignila v dobičkonosen in prestižen šport, kakršen velja še danes. Leta 1993 je Mosley postal predsednik FIA, v času mandata se je močno zavzemal za izboljšanje varnosti tako v motoršportu kot v cestnem prometu.

Osebno sem imel kot novinar velikokrat priložnost sodelovati z njim in spomnim se ga predvsem kot uglajenega predsednika FIA, ki je bil vedno prijazen, dostopen, in ki je veliko govoril - a hkrati tudi zelo malo povedal.

Umik iz javnega življenja

Njegov »propad« se je zgodil leta 2008, ko so ga posneli pri spolnih orgijah s prostitutkami, v kateri je bil kot »podložnik« celo oblečen črtasto nekdanjo uniformo jetnikov v nacističnih koncentracijskih taboriščih in drugih uniformah. Na sodišču je sicer dobil pravno bitko. To je bil takrat velik šok za celoten dirkaški šport in njegov naslednik Jean Todt je moral napeti vse sile, da je umiril ta škandal.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja