Umrl je Niki Lauda (1949-2019)

Po skoraj leto dni trajajčih zdravstvenih težavah je preminil med spanjem v domači hiši na Dunaju. Usodna naj bi bila odpoved ledvic. 

Umrl je Niki Lauda (1949-2019) (foto: Profimedia) Profimedia
21. 5. 2019

Svet formule 1 je danes zavit v črnino. V 71. letu starosti je namreč umrl nekdanji dirkač formule 1 in trikratni svetovni prvak omenjene serije. Umrl je med spanjem doma na Dunaju po tem, ko je imel že dlje časa hude zdravstvene težave. Lani avgusta so mu presadili pljuča, s katerimi je imel Lauda težave že vse od nesreče na Nürburgringu leta 1976, ko je njegov dirkalnik po trku zagorel, pri čemer je utrpel hude opekline.

Lauda se je v formulo 1 podal že leta 1971, star 22 let, ko je začel nastopati za ekipo STP March Racing team (prvo sezono je sicer nastopil le na domači dirki, kjer je odstopil), prvič pa je nase opozoril leta 1974, ko je prestopil v italijansko moštvo Ferrari. Tisto sezono je namreč na dirki v Španiji dosegel svojo prvo zmago, sezono pa nato končal na četrtem mestu v skupnem seštevku. Že prihodnje leto je nato kar petkrat zmagal in tako osvojil svoj prvi naslov svetovnega prvaka.

Uspeh sezone 1975 bi najverjetneje ponovil tudi leto dni pozneje, saj je v naslednji sezoni znova dosegel pet zmag in osvojil celo nekaj točk več, če ne bi doživel skoraj usodne nesreče v drugem krogu Velike nagrade Nemčije na dirkališču Nürburgring. V hitrem, v levo nagnjenem delu steze pred ovinkom Bergwerk je namreč s steze zletel v ograjo, pri čemer je njegov dirkalnik zagorel. Pri tem je ostal ukleščen v dirkalniku, iz katerega so mu pomagali šele Arturo Merzario, Guy Edwards in Brett Lunger, v katerega je Lauda treščil po stiku z ograjo. Avstrijec je pri tem zaradi nove in modificirane čelade oziroma njene obloge utrpel hude opekline in pozneje celo padel v komo. Izpustil je le dve dirki, preden se je vrnil na dirko za Veliko nagrado Italije v Monzi, kljub temu pa je bilo to dovolj, da se mu je v skupnem seštevku najprej približal, nato pa ga tudi prehitel njegov najboljši prijatelj iz sveta formule 1, James Hunt.

Lauda je nato svoj drugi naslov s Ferrarijem osvojil leta 1977, po dveh povprečnih sezonah z Brabhamom pa je leta 1979 sklenil prvo slovo. To je na koncu trajalo le tri leta, preden se je leta 1982 za štiri leta vrnil k McLarnu, kjer je leta 1984 s petimi zmagami, štirimi drugimi mesti, četrtim mestom in kar šestimi odstopi osvojil še tretji naslov svetovnega prvaka.

Ne glede na to pa je 'kraljeva podgana', kot so ga klicali zaradi njegovih štrlečih zob, ostal povezan s formulo 1 vse do konca svojega življenja. Čeprav se je prelevil v poslovneža in v prihodnjih letih ustanovil oziroma prevzel kar tri letalske družbe (pilotsko licenco je pridobil tudi sam), je hkrati sodeloval pri vodenju več moštev. Leta 1993 je tako na pobudo Luke Di Montezemola prišel na pomoč k Ferrariju, na prelomu tisočletja je nato neuspešno deloval kot vodja ekipe Jaguar, septembra 2012 pa je postal neizvršni direktor moštva Mercedes AMG Petronas in tako v vrste srebrno-zelenih pripeljal Lewisa Hamiltona. Leto dni pozneje je nato postal 10-odstotni lastnik moštva.

Prve zdravstvene težave Laude, ki so bile deloma posledice njegove nesreče leta 1976, ko je zaradi vdihavanja strupenih plinov utrpel hudo poškodbo pljuč, so se začele lani julija, ko je utrpel hudo okužbo pljuč, zaradi katere je sledila omenjena presaditev. Po operaciji je bil sicer na poti k okrevanju in kazalo je, da se bo znova vrnil v svet dirk, nato pa je januarja letos sledila še pljučnica, ki je le še dodatno pripomogla k smrti enega izmed največjih imen formule 1. Sicer pa iz sveta motošporta že prihajajo prvi odzivi, najprej so so na Twitterju legendarnemu dirkaču poklonili pri McLarnu: