Zahteven special občutno zmanjšal štartno vrsto

7. 1. 2020 | Jure Šujica
Deli

S težavami tokrat tudi Marčič.

Dolžina je vsekakor faktor, ki močno vpliva na končen rezultat posamezne etape na Dakarju, a zagotovo ni edini, kar se je jasno pokazalo danes. Trasa, pentlja okoli Neoma, je bila namreč resda dolga le 504 kilometre, a je s 427 kilometri prinesla enega izmed najzahtevnejših specialov. Posledično je dirko z današnjim dnem zaključilo kar nekaj dirkačev, med njimi tudi favoritov. Po drugi strani se vsaj med avtomobilisti stvari postavljajo v pričakovane tirnice.

Legendarni španski dirkač Carlos Sainz je bil danes tisti, ki se je s traso spopadel najbolje. Skozi celotno dirko je vozil malodane brez težav in se do 250. kilometra za vodstvo boril s Stephanom Peterhanslom, nato pa skozi cilj pripeljal tri minute in pol pred (skorajšnjim) domačinom Nasserjem Al-Attiyahom. Za Sainza je bila to že 33. etapna zmaga, odkar nastopa na Dakarju, oba dirkača pa sta se zaradi dobrih današnjih predstav zavihtela na vrh skupnega seštevka. Prašne poti so bile danes namenjene še enemu Špancu, Fernandu Alonsu. Prvič letos se mu je namreč zgodilo, da med etapo ni imel nikakršnih težav, zaradi česar je skozi cilj pripeljal na petem mestu. V skupnem seštevku je trenutno na 32. mestu.

Poleg odličnih predstav favoritov je bilo danes na Dakarju moč videti tudi kar nekaj spektakularnih odstopov. Za enega od najbolj atraktivnih je poskrbel Sheikh Khalid Al Qassimi, ki je z do tedaj osmim vmesnim časom dneva ob vstopu v nevtralno cono spektakularno zletel s proge in se večkrat zakotalil. K sreči sta jo oba z navigatorjem odnesla brez poškodb, kakor tudi Vladimir Vasiljev, čigar Mini se je na 284. kilometru vnel, zaradi česar je bil prisiljen  odstopiti.

Nekoliko manj sreče je imel pri svojem padcu Adrien Van Beveren. Francoz je namreč po le treh kilometrih med vožnjo po sipinah spregledal v senci skrito sipino in ob pristanku na grebenu grdo padel. Pri tem sicer ni izgubil zavesti, so pa zdravniki po prihodu v bolnišnico, kamor so ga odpeljali s helikopterjem, ugotovili, da ima zlomljeno ključnico. Po lanski okvari motorja je reli Dakar še drugič zaključil predčasno.

Med motociklisti so se tudi danes štrene znova premešale. Med najhitrejšo trojico so bile namreč kar tri Honde z Rickyjem Brabcem na čelu. Američan je prevzel vodstvo v skupnem seštevku, na drugem mestu mu z dobrimi štirimi minutami in pol zaostanka sledi moštveni kolega, Argentinec Kevin Benavides. Tretje mesto zaseda najhitrejši dirkač moštva KTM, Avstrijec Matthias Walkner.

Žal je vsaj z rezultatskega vidika letošnja dirka končana tudi za edinega Slovenca Simona Marčiča. Po dobrem začetku dneva ga je namreč v drugi polovici dirke doletela tehnična okvara (izgubil je matico za pričvrstitev zadnje osi na nihajno roko), zaradi katere je izgubil preveč dragocenega časa, da bi še lahko upal na uresničitev cilja pred začetkom dirke – uvrstitev med najboljšo trojico. V cilj je namreč prišel kot 123., v svojem razredu pa z dobrimi štirimi urami zaostanka za vodilnim Emanuelom Gyenesom (in dobrima dvema urama za desetim Philippejem Caveliusom) zaseda 25. mesto.

»Res nisem vedel, s čim naj nadomestim manjkajočo matico, brez katere je 
os zadnjega kolesa seveda neuporabna in motocikel nevozen. Potem  
sem v bližini zagledal kamele, ki so imele posodo za vodo povezano z 
močno žico. To žico sem uporabil na navoju kot matico, a jo seveda 
moral vsakih nekaj kilometrov zategovati. To seveda ni bilo dirkanje 
in ostal sem tudi brez zadnjih zavor, a uspelo se mi je prebiti nazaj 
v civilizacijo in do bivaka. Dober rezultat se mi je s tem izmuznil, a 
uspel sem ostati v dirki. To je Dakar!« je povedal vidno izčrpan Simon 
Marčič.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja