Video: Peugeot predstavil nov dirkalnik TCR

4. 1. 2018 | Jure Šujica
Deli
Video: Peugeot predstavil nov dirkalnik TCR (foto: Peugeot)
Peugeot

Temeljil bo na modelu 308 GTi, od katerega pa se bo močno razlikoval tako navzven kot tudi pod motornim pokrovom.

Peugeot se je odločil nadaljevati svojo dirkaško pot v prvenstvu turnih avtomobilov, do letos bolj znanim pod imenom WTCC, od prihajajoče sezone pa FIA World Touring Cup (WTCR). V mednarodno prvenstvo TCR (katerega tehnična pravila od letos veljajo v FIA prvenstvu) je vstopil v letu 2016 z dirkalnikom 308 TCR, leto dni po ustanovitvi serije, a tekom sezone ni osvojil vidnejših uspehov, kar je bil tudi eden od razlogov, da so Francozi tekmovanje po zgolj eni sezoni zapustili. No, očitno je, da se z letom 2018 vračajo z avtomobilom razreda TCR, seveda v WTCR.

Za drugi poskus pa so očitno Francozi predstavili nekoliko konkurenčnejši avtomobil. Za osnovo so vzeli model 308 GTi, ki ima že v osnovi pod pokrovom 1,6-litrski turbo motor z 270 'konji', to številko pa so dvignili na 350 'konjev' (pri 6.000 obratih na minuto), navor pa po predelavi znaša 420 Nm in je na voljo že pri 3.000 obratih. Pogon bo preko šeststopenjskega menjalnika speljan na prednji kolesni par z 18-palčnimi platišči, za zaviranje pa bodo skrbele šestbatne aluminijaste čeljusti spredaj in nekoliko šibkejše z dvema batoma zadaj.

Avtomobil ne bo rezerviran le za tovarniško ekipo

V primerjavi z dirkalnikom izpred dveh let je močno spremenjena tudi zunanjost vozila. Poleg spremenjenih prednjih luči – povzetih po osveženi 'civilni' različici – so tu še precej večje odprtine za hlajenje motorja, po novem tudi na motornem pokrovu. Avtomobil je po novem tudi nekoliko širši, po zaslugi razširjenih prednjih in zadnjih blatnikov pa deluje precej bolj robustno.

Peugeot pa z novim dirkalnikom ne namerava nastopati zgolj na dirkah prvenstva WTCR, dirkalnik bo namenjen tudi za nastope na vztrajnostnih dirkah serije VLN na dirkališču Nürburgring in v seriji 24-urnih vztrajnostnih dirk, pa tudi provatnim dirkačem za nastope v regionalnih in državnih tekmovanjih TCR. V kolikor se želite proti Audiju RS3 LMS, Hondi Civic Type R, Hyundaiju i30 N in drugim na dirkališču pomeriti tudi sami, pa vam bo Peugeot rade volje sestavil omenjeni dirkalnik. Cena? 109.000 evrov brez dajatev.

Jure Šujica
Foto: Peugeot

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel