WRC: Končno sreča na strani Estoncev

1. 10. 2023 | Matjaž Korošak
Deli

Komaj drugič letos sta Tanak in Jarveoja uspela premagati konkurenco - doslej ju je v glavnem premagovala tehnika. Tokrat sta s taktično zrelo izbiro pnevmatik matirala vse najboljše. Kljub vsemu so pri Toyoti veseli novega konstruktorskega naslova.

Tokrat se je vse vrtelo okoli estonske dvojice, ki je bila na reliju v Čilu v ospredju že v petek. Takrat se je Tanak sicer pridušal zaradi počasnega predrtja, toda že ob koncu dneva sta se z dobro izbiro pnevmatik zavihtela na vrh. V soboto je Tanak spet dobro izbiral 'črno zlato' in prednost je kar naraščala. Že bo koncu sobote je bilo jasno, da se lahko premagata samo sama. Ali pa tehnika M-Sport Fordove Pume Rally1 ...

Lappi spektakularno iz igre

V ozadju se je že v prvi preizkušnji iz boja za najboljše spektakularno izločil Esapekka Lappi, vodilni Rovanpera je štartal preveč zadaj in 'čistil' makadam, hkrati so se vse prevečkrat ušteli z izborom pnevmatik, zato ni imel ne možnosti ne volje za tveganje in preboj. Tako so se za mesta na stopničkah hitro borili le še Suninen, Evans in Neuville.

Suninen končno hiter, toda ...

Presenetljivo hiter povratnik v prvo ligo Suninen (Hyundai i20 Rally1) je suvereno držal drugo mesto še v soboto, toda v nedeljo je bil Neuville (Hyundai i20 Rally1) vendarle hitrejši in vse bliže - naposled Finec ni več zdržal pritiska, saj je bil Belgijec za njim le še za slabih sedem sekund. Na predzadnji hitrostni preizkušnji je napravil napako, poškodoval obeso in odstopil. S tem sta Neuvile in Wydaeghe nasledila drugo mesto, na zadnje stopničke pa sta se le prebila Evans in Martin (Toyota Yaris Rally1).

Tanakova druga zmaga letos

Tanak in Jarveoja sta sicer zmagala v Čilu že drugič (reli so tolikokrat tudi izvedli), je pa to njuna 19. zmaga v prvenstvu, druga letos. Vseeno pa estonska dvojica ostaja na četrtem mestu, Toyota si je priborila konstruktorski naslov, četrto mesto Rovanpere pa ni bilo dovolj, da bi si Finec dva relija pred koncem že privozil naslov. 

V drugi ligi je bil Oliver Solberg s sovoznikom Elliottom Edmondsonom suvereno prvi, četudi je zgodnje vodstvo prevzel mladi Sami Pajari s sovoznico Enni Malkonen, Solberg pa je poškodoval zadnjo obeso. Toda že v soboto je Šved stvari postavil na svoje mesto in suvereno zmagal pred Gusom Greensmithom, Jonasom Anderssonom ter Pajarijem (vsi Škoda Fabia Rally2). 

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol