WTCC: Brno

5. 7. 2009 | Dušan Lukič
Deli

Ne le Alex Zanardi, celotno moštvo BMW Italy-Spain ima očitno skriven recept, kako obvladati dirkališče v Brnu.

Že pred dirko je bilo nekako jasno, da bodo na vrhu BMW-ji ? tako so kazali rezultati prejšnjih let (tudi na račun Zanardijevih zmag) in tako je kazalo po kvalifikacijah, po katerih sta bila na čelu startne vrste Farfus in Priaulx.

A na cilju je bilo zanju povsem drugače. Na startu prve dirke se je namreč Augusto Farfus vrnil na stara, divjaška pota in s popolnoma nepotrebnim siljenjem v tekmece povzročil masovno nesrečo, ki je poleg njega in Priaulxa 'odnesla' še dva Chevroleta (najhitrejšega voznika modrih po kvalifikacijah Larinija in Roba Huffa, ki je izvrstno startal) ter Jordija Geneja s Seatom, dva ovinka kasneje pa jih je skupil še Alain Menu.

Farfusovemu moštvenemu kolegu Jorgu Müllerju se je startnemu pokolu sicer uspelo izogniti, a je pri tem izgubil veliko mest. Z izjemno vožnjo v nadaljevanju je ujel in prehitel vse štiri Seate, ki so zasledovali Zanardija, in BMW-ju privozil drugo mesto. Vodilni v skupnem seštevku Yvan Muller se je do cilja mirno pripeljal kot osmi in si tako zagotovil najboljše startno mesto na drugi dirki.

Toda zadaj gnani BMW-ji so bili pri startu z mesta premočni in Muller je zdrsnil za Porteira in Hernandeza. Zadnji je zasebnega voznika BMW-ja po treh krogih prehitel in vodstvo brez težav ubranil do konca dirke. Še več, ob tem prehitevanju je Porteiro izgubil kar tri mesta. Predenj sta se prebila Muller in Monteiro in Seatu pridirkala stopničke tudi na drugi dirki. Porteiru sta sledila Tarquini in Rydell.

Peto in šesto mesto sta osvojila po napaki Priaulxa in Jorga Müllerja, ki sta se zapletla v boju za peto mesto in tako izgubila boj s Seatoma. Tarquini je v žaru borbe za peto mesto celo zapeljal s steze, ob vračanju pa je s steze potisnil zmagovalca prve dirke Zanardija.

Dirkaški konec tedna se je torej končal dobro za BMW, manj slabo od pričakovanj za Seat in katastrofalno za Chevrolet. Zadnji seveda bolj računa na naslednji dirki prvenstva WTCC v Portu prvi konec tedna v juliju, saj so Chevroleti na uličnih stezah po navadi hitrejši od tekmecev.

Rezultati – WTCC Brno (Češka)

Rezultati prve dirke, 12 krogov:

1. Zanardi (BMW), 2. Müller (BMW), 3. Tarquini (Seat), 4. Rydell (Seat), 5. Hernandez (BMW), 6. Monteiro (Seat),

7. Porteiro (BMW), 8. Muller (Seat) . .

Rezultati druge dirke, 10 krogov:

1. Hernandez (BMW), 2. Muller (Seat), 3. Monteiro (Seat), 4. Porteiro (BMW), 5. Tarquini (Seat), 6. Rydell (Seat),

7. Müller (BMW), 8. Priaulx (BMW) . .

Vrstni red voznikov:

1. Muller 66, 2. Tarquini 56, 3. Farfus 54, 4. Müller 41, 5. Rydell 38, 6. Priaulx 36, 7. Huff 32, 8. Hernandez 29, 9. Guerrero 24, 10. Monteiro 22 . .

Vrstni red moštev:

1. Seat 161, 2. BMW 153, 3. Chevrolet 103, 4. Lada 45

Dušan Lukič, foto: WTCC

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja