Opel Astra Sedan

V različnih deželah sveta družinski avto pojmujejo različno. Pri nas bi verjetno najbolj ustrezal srednje velik kombi, a obstajajo tudi dežele, kjer mora imeti takšen avto štiri vrata.

Opel Astra Sedan (foto: Tovarna) Tovarna
11. 10. 2007

In za takšne dežele (in seveda tudi za vse preostale kupce, ki so si zaželeli Astro z limuzinskim zadkom) je nastala Astra karavan. Družina Aster je tako dobila še sedmega člana (Sedan se je pridružil petvratni različici, GTC-ju, OPC-ju, TwinTopu, dostavni različici in kombiju).

Marsikateri proizvajalec pri izdelavi tovrst­ne različice avtomobila, ki je že po naravi (tako kot kombijevske različice predvsem zaradi zadka oziroma zadnjega previsa) daljša od klasične petvratne (ta je v tem razredu še vedno najbolj priljubljena), izpusti lepo prilož­nost, da avtomobil naredi ne le bolj prijazen do prtljage, temveč tudi do potnikov.

Pri Oplu tega niso storili. Tako kot Astra karavan ima tudi Sedan za približno devet centimetrov daljšo medosno razdaljo kot petvratna različica. Seveda se to krepko pozna tudi v notranjosti, in sicer ne le pri velikosti prtljažnega prostora, temveč tudi pri prostoru, ki je na voljo potnikom.

Zato je na zadnjih sedežih dovolj prostora za štiri odrasle (s čimer se lahko pohvalijo le redki tekmeci), prijazno velik pa je tudi prtljaž­nik. V osnovi gre vanj 480 litrov prtljage, a ga je mogoče povečati s podiranjem zadnjih sedežev. Seveda je treba računati na to, da je odprtina med prtljažnikom in potniško kabino limuzinsko majhna.

Za pogon nove Astre Sedan ta hip skrbijo štirje motorji. Na lestvici bencinskih je pri dnu motor z oznako Twinport (1.6 s 115 ‘konji’), na sredini ponudbe je 1, 8-litrski štirivaljnik s 140 ‘konji’ (pri njem si je mogoče namesto petstopenjskega ročnega zaželeti tudi štiristopenjski samodejni menjalnik), ljubitelji dizlov pa imajo na voljo 1, 3- in 1, 7-litrski CDTI. Spomladi prihodnje leto bo na voljo še zmogljivejši dizel. Pri nas bo Astra Sedan na voljo novembra.

Dušan Lukič

Foto: Tovarna