(Prenovljena) Opel Zafira

Čeprav se na prvi pogled zdi, da Zafira (prvič je luč sveta ugledala leta 1999) s prenovo ni doživela mnogo sprememb, se pod površjem skriva precej tehničnih novosti.

14. 2. 2008

Prenovljena Zafira je videti predvsem bolj športna ? nova je maska, nov je prednji odbijač in delno prednje luči, zadnje luči pa so zdaj enobarvne. Podobno umirjene so tudi spremembe v notranjosti ? merilniki so dobili kromane obrobe, pri nekaterih različicah je drugačna še tekstura plastike armaturne plošče in vrat.

Preostanek notranjosti je tak, kot je bil, vključno s sistemom pomikanja in zlaganja sedežev Flex7. Medtem ko je podvozje ostalo nespremenjeno, je največ novosti pri motorni paleti. Ta se na bencinski strani začenja z modelom 1.6 ECOTEC, ki je zamenjal prejšnji 1, 6-litrski model in zdaj s sistemom Twinport in prilagodljivim krmiljenjem ventilov zmore 115 ‘konjev’, kar je deset ‘konjskih’ moči več v primerjavi s predhodnikom.

Namesto 100- in 120-‘konjskega’ 1, 9-litrskega dizla sta zdaj tu nova 1, 7-litrska CDTI-ja (1, 9 CDTI s 120 ‘konji’ je na voljo le še v kombinaciji s samodejnim menjalnikom), ki zmoreta 110 oziroma 125 ‘konjev’, oba pa sta na voljo v kombinaciji s šeststopenjskim ročnim menjalnikom. Tako kot 150-‘konjski’ 1, 9 CDTI ostaja v ponudbi tudi dvolitrski turbobencinar z 200 ali (v modelu OPC) z 240 ‘konji’, enako pa velja še za 2, 2-litrski bencinski štirivaljnik z neposrednim vbrizgom. Najšibkejši motor je do okolja najprijaznejši: 1, 6-litrski štirivaljnik ‘prebavlja’ zemeljski plin (CNG).

Dušan Lukič, foto: tovarna