Vozili smo: BMW Performance

Pri BMW-ju se zavedajo, da so poprodajni tunning posegi na njihovih vozilih vse bolj priljubljeni. Zakaj ne bi predstavili svojega pogleda na to področje?

Še konkretneje: zakaj ne bi kupcem ponudili preizkušene, varne in s pravo mero dobrega okusa dodelane linije dodatkov za svoja vozila? BMW namreč ponuja nadgradnje modelov serije 1, serije 3, X5 in X6, naj gre za poseg na motorju za izboljšanje zmogljivosti ali le kak okusno dodelan element v notranjosti avtomobila. Paleta dodatkov je res ogromna in prilagojena športnemu značaju vozil BMW.

Pri nadgradnji zunanjosti karoserije je v prvi vrsti opaziti lično dodelane detajle: spojlerje iz ogljikovih vlaken, pragove, zaključke okrog izpušnih cevi … Tudi izredno lepa kolekcija platišč je lahko obogatena z velikimi zavornimi koluti, v katere grizejo rumene čeljusti, ki jih krasi napis BMW Performance. Vsi ti elementi so bili preizkušeni v tovarniškem vetrovniku, opravili so zahtevne preizkuse in pomenijo res pravo nadgradnjo – vsak del namreč opravlja svojo funkcijo bolje kot tisti, s katerim je zamenjan.

Tudi tistim, ki želijo občutek športnosti prenesti v notranjost, je na voljo množica izboljšav. Tako recimo ne gre spregledati odličnih školjkastih sedežev, športnih stopalk ali v alkantaro oblečenega volanskega obroča z vgrajenim večopravilnim zaslonom ter LED-diodami. Vse je seveda oblikovno usklajeno, tako da izraža značilen slog blagovne znamke BMW.

Seveda pa so med vožnjo najbolj opazni učinki BMW Performance Power Kita. Gre za posege, ki izboljšajo zmogljivosti avtomobila do te mere, da je motor kljub prirastku moči in navora še vedno enako zanesljiv kot pred posegom. Po besedah BMW-jevih strokovnjakov, ki so opravili vse možne teste, gre za 'varno' predelavo, s katero seveda obdržite tudi tovarniško jamstvo na vse pogonske sklope. Prvi paket izboljšav je namenjen štirivaljnim 130-kilovatnim turbodizelskim motorjem v seriji 1 in seriji 3. Po posegu se moč poveča za 15 kW, medtem ko navor poskoči za dodatnih 40 Nm. Vgrajenim turbobencinskim šestvaljnikom (225 kW) pa lahko s Power Kitom povečate moč za 15 kW in navor za 50 Nm. Ob vsem tem zagotavljajo, da se vrednosti izpustov škodljivih snovi v okolje in poraba ne spremenijo od prvotnih.

Bistvo programa BMW Performance je torej kupcu ponuditi športno nadgradnjo vozila v okvirih tovarniških smernic. Le tako boste dosegli kakovostno celovitost in se izognili poplavi vse bolj nezanesljive in pogostokrat neokusne tuning scene.

Saša Kapetanovič, foto: Saša Kapetanovič, BMW

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja