Vozili smo: Dacia Duster - Tak, kot smo ga vajeni, a boljši!

Do prihodna na naš trg je še nekaj časa (predvidoma julija) toda po prvih izkušnjah za volanom lahko dvignem palec. V Dusterju je še vedno dovolj terenca, da prepriča izven utrjenih cest. Hkrati pa si je s hibridnim pogonom omogočil resen premik proti vozni prijaznosti, enostavnosti in tudi okoljski sodobnosti. Ampak po dizlu se bo marsikomu vendarle kolcalo ...

Prav Duster je bil pri prenovi znamke in loščenju njene zunanje podobe verjetno ključni model, na katerega so se lahko uprli. Zaradi praktičnosti, popularnosti cestnih terencev, trpežnosti, dosegljivosti in seveda tudi ali celo predvsem spodobnega štirikolesnega pogona.

Da so s kompaktnim modelom, ki je na mnogih trgih predstavljal vstop v segment terencev zadeli v polno, govorijo tudi prodajne številke - iz tovarne v Pitestiju je od leta 2010 od danes zapeljalo na ceste že več kot 2,4 milijone vozil!

Dacia

Nov oblikvalski jezik, sveža podoba

Ne glede na sodobno zasnovo in predvsem nov oblikovalski jezik Dacie, ki ga najbolj jasno izraža prav novi Duster, ostaja filozofija za njim enaka ali vsaj podobna: ponuditi čim več avtomobila za čim bolj korektno ceno. NIč več nizkocenovnosti, nič več cenenosti - prav z Dusterjem želijo še bolj pokazati tudi novo usmeritev znamke.

Znamke, ki želi izpostaviti svojo bližino naravi, prostemu času oziroma preživljanju prostega časa (in aktivnosti) v naravi. Tudi z možnostjo prenočevanja, za kar so mu namenili tudi tako imenovani spalni paket (več v nadaljevanju).

Dacia

David Durand, vodja oblikovanje pri Dacii je dejal, da so imeli kar precej izzivov, je pa ob tem najbolj ponosen in vesel, da jim je uselo avtu vdahniti dovolj robustnosti in občutka, da je avto zares večji, kot pravzaprav je. Še vedno so ostali na precej komapktnih 4,34 metra, toda tokrat se pri Dacii niso rabili ozirati po na pol odsluženi tehnologiji Renaulta, pač pa je platforma sodobna in prilagodljiva CMF-B, ki jo uprablja kar nekaj aktualnih modelov iz zveze Renault-Nissan-Mitusbishi.

Tudi vpetja koles in ostala mehanika je sorodna, so pa uspeli oblikovalci pričarati v notranjosti nekaj več prostora, kar je sicer tudi hitro opazno, v številkah pa to pomeni 90 cm višine od sedeža do strehe in več kot 20 cm prostora za kolena (30 odstotko več). No, prostora je zadaj dovolj, bo pa treba malo višje dvigniti noge pri vstopu zaradi izrazitega praga ... In večji je tudi prtljažnik ki lahko sprejme do 517 litrov prtljage, kar je v tem razredu res omembe vredna številka (in 15 odstokot več od prehodnika).

Robustnost in trpežnost še vedno prednjačita - tudi v kabini

Dacia

Da je v kabini še vedno precej robustne plastike niti ni presenečenje, saj je namenjena troežnosti in grobi rabi, čeprav so ta občutek v Joggerju uspešno razbili s prevleko iz taknine. Je pa armaturna plošča povsem na novo zasnovana, oblikovano zanimiva, nadgrajujeta jo 7 palčni zaslon pred voznikom in 10,1 palčni osrednji zaslon (občutljiv na dotik), ki je za 10 stopnij obrnjen k vozniku.

Predvsem zason digitalnih merilnikov ima čisto novo grafilčno podobo vmesnika, z jasnimi, najbolj pomembnimi informacijami, tiste ob strani je mogoče menjavati. Seveda je osrednji zaslon odvisen tudi od opreme, v osnovni bo voznik v posebno nosilec le vpel pametni telefon, ki se bo povezal z avtomobilom in ponujal ustrezne aplikacije. Treba je omeniti še sedeže, ki so udobnejši, bolj čvrsti in bolje podpirajo telo, morda kanček več čvrstosti ne bi bil odveč.

Sicer pa se pri Dacii radi pohvalijo tudi s praktičnimi dodatki, kot so posebni nosilci YouClip za torbice, držala, nosilce za telefon, ki jih je moč pritrjevati na šest za to prepredvidenih mest. Na voljo so tudi štiri USB C vtiči, serijske pa so tudi praktične strešne sani.

Motorji - pestro, toda brez dizla

Tudi ponudba motorjev je  v smislu filozofije - ravno pravšnja in ekološko osveščena. Čeprav boste dizla zdaj zaman iskali. Vstopni pogon predstalja litrski trivaljnik ECO G 100 (74 kW/100 KM) z bivalentnim pogonom (UNP ali LPG), ki zmore kar 1400 km dosega z rezervoarjem za plin in benicn (50 + 50 l). Ta je e voljo le s prednjim pogonom in ročnim menjalnikom. 

Dacia
Tako imenovani Sleep pack ali spalni paket je sestavljen in lesene konstrukcije za posteljo, ki jo je mogoče enostavno namestiti v kabino ob podrtih zadnjih sedežih, ter blazine, in dobiti posteljo dimenzije 1,9x1,3 metre. Pod njo pa je še prostor za shranjevanje. Zraven spadajo še enostavni in učinkoviti senčniki za okna. Za učinkovitejše kampiranje bo pomagal tudi prtljažnik s 80 kg dinamične obremenitve, ki se preprosto namesti na obstoječe sani.

Drugi v vrsti je sodoben 1,2 litrski trivaljnik z blgohibridno 48 V tehnologijo (96 kW/130 KM), kjer močan zagonski alternator preko jermena pomaga pri delu trivlajniku, predvsem pri pospeševanju in speljevanju. In varčuje z gorivom (kakšnih 10 odsotkov manj). To je motor(ček), ki bo najboj popularen in iskan - tudi zaradi tega, ker je edini  na voljo s štirikolesnim pogonom. Ampak zgolj z ročnim menjalnikom.

Predvsem je tih in uglajen, miren, z dovolj navora že v vrtljajski 'kleti', čeprav pri pospeševanju seveda ne bo lomil vratov. In menjalnik je res boljši od drugih modelov, toda prav mehkobno in gladko ročka še vedno ne drsi med prestavami. S štirikoesnim pogonom potem dobi še krajšo prvo in drgo prestavo (recim namesto reduktorja), za skoraj centimeter več oddaljenosti od tal (dovolj resnih 21,7 cm), pa vrtljivo stikalo za nadzor štirikolesnega pogona in nekaj merilnikov za lažjo navdzor vožnje po terenu (na osrednjem zaslonu, naklon, ...). In s sistemom kamer si voznik res ahko pomaga pri pregledu terena pod kolesi.

Na terenu več kot suvereno

Dacia

Seveda gre po terenu in to precej prepričljivo, navkljub na pogled podhranjenemu motorčku. Toda razmerje  v menjalniku in eleganten potek krivulje navora rešita marsikaj, kar je na poligonu delovalo kot na vdiez nepremostljiva ovira. Tudi brez klasične zapore diferenciala je zlezel daleč in prilezel kamorkoli, nadzorno elektroniko pa krmilijo vozni programi. Ko je najbolj tvegano je mogoče enostavno zakleniti prenos navora 50:50 med prednjo in zadnjo osjo.

Hibridni pogon mu je kar nekako pisan na 'kožo'

No, nekakšen ponudbeni vrh predstavlja polni hibrid, torej Duster s hibridnim pogonom, ki je soroden Renaultovem Cliu (in Joggerju). Osnova je 1,6 litrski štirivaljnik, ki so mu pritaknili še dva e-motorja in menjalnik, preko katerega se usklajujejo (brez sklopke sekvenčni), zraven pa je še baterija z 1,2 kWh. Sistemska moč je 103 kW (140 KM) in zdi se, da je to pogon, s katerim Duster povsem zaživi, ki mu je res pisan na počevinasto 'kožo'.

Predvsem zaradi lahkotne in tihe vožnje, uglajenega in hkrati odločnega pospeševanja, dobre uravnoteženosti (ok, ok, malo več teže nad prendjo osjo je res čutiti) in sveda nizke porabe. Na razgibani španski podeželski cesti  (z nekaj hitrimi avtocestnimi kilometri) je šlo brez težav s 4,8 litri. Seveda je blagi hibrid kazal nekaj več volje in navdušenja med zavoji in tudi več odločnosti ob pospeševanju, ampak ...

Dacia

Sicer pa je treba reči tudi, da se zdi zaradi sprememb volanskega servo mehanizma, podvozja in čvrstejših stabilizatorjev zdi Duster kar nekako boj 'doma' tudi na asfaltu, nagibanje karoserij je bolj nadzorovano, zavija z nekja več volje, ... In je na splošno bolj odrasel, zrel in zaokorožen avtomobil. Seveda pa bo še vedno na trgu največ odvisno od cene. Na zahodnih trgih je vstopna cena celo pd 20 tisočaki, kako pa bo pri nas? Kot rečeno - na odgovor bo treba počakati do julija ...

Preberite še:

Novo na Metroplay: "Kar naenkrat se liki začnejo obnašati po svoje" | Tadej Golob o pisanju kriminalk