Vozili smo Volkswagen Multivan: Zakaj v njem ne boste vozili tovora?

Manj vsestranski, a občutno udobnejši, z odličnimi voznimi lastnostmi in prvič tudi s priključno hibridnim pogonom.

Vozili smo Volkswagen Multivan: Zakaj v njem ne boste vozili tovora? (foto: VW) VW
6. 11. 2021

Iz tovarne v Hannovru so te dni zapeljali prvi primerki novega Volkswagnovega enoprostorskega avtomobila, namenjenega predvsem družinam, ki potrebujejo prevozno sredstvo z več sedeži in z vsestransko prilagodljivo notranjostjo. Zato je novi Multivan tudi nadomestilo za (morda prekmalu) odpisanega Sharana, po prvih kilometrih, ki sem jih na premieri v okolici Frankfurta prevozil za njegovim volanom pa se je izkazalo, da je v vožnji skoraj povsem enako suveren kot drugi Volkswagnovi osebni avtomobili.

Čeprav so ga razvili in ga izdelujejo pod okriljem znamke Volkswagen Gospodarska vozila, na novincu, ki mu pripenjajo oznako T7, ni nič dostavniškega in nima nobene povezave s Transorterjemm T6.1, niti s povsem drugačnim naslednikom, ki ga bodo leta 2024 spravili skupaj v okviru strateškega partnerstva s Fordom. Multivan torej ne bo spremenjen v tovorno izvedbo, bo pa sčasoma na njegovi osnovi nastal avtodom iz družine California.

Manj vsestranski, bolj temeljit

Pri Volkswagnu so z novincem dejansko nakazali razmeroma temeljito preobrazbo zunanjosti, ki Multivana vleče stran od dostavniške genetike. K ugodnemu količniku zračnega upora 0,30 je prispevala bolj aerodinamična oblika sprednjega dela s položnejšim motornim pokrovom in velikim vetrobranski steklom, a tudi celotna podoba vzbuja vtis estetskega in hkrati dinamičnega avtomobila.

Dolžinski prirastek je v primerjavi s predhodnikom skoraj sedem centimetrov in Multivan je zdaj dolg 4,97 in širok 1,94 metra (plus 3,7 centimetra), ob tem pa z 1,90 metra višine za 4,7 centimetra nižji – tudi zato, da ga bo mogoče parkirati v večini garažnih hiš.  Občutno se je povečala medosna razdalja ki je zdaj 3,12 metra - to je 12,4 centimetra več in zato je  v notranjosti več prostora.

Kot alternativa je na voljo podaljšana različica z enako medosno razdaljo in s 5,17 metra dolžine, Prtljažni prostor se iz osnovnih 469 z odstranjevanjem sedežev poveča na orjaških 4053 litrov, kar je pomemben podatek za tiste, ki bi v Multivanu vozili veliko  prtljage.

Prvič s pomočjo elektrike

Multivan ima prvič doslej tudi priključno hibridni pogon s sistemsko močjo 160 kilovatov (218 KM). Pogonske naloge družno opravljata 1,4-litrski turbobencinski motor s 110 kilovati (150 KM) in elektromotor s 85 kilovati (115 KM), ki ga z energijo oskrbuje baterija z zmogljivostjo 13 kilovatnih ur in z možnostjo polnjenja zgolj s 3,6 kilovati moči.  S povsem napolnjeno lahko prevozi okoli 50 »električnih« kilometrov, a se je (pričakovano) izkazalo, da je ta razdalja (odvisno od obtežitve, konfiguracije ceste in načina vožnje) lahko tudi precej krajša.

Toda vozno vzdušje je povsem limuzinsko in tudi, ko zmanjka elektrike, bencinski motor in 6-stopenjski samodejni menjalnik z dvojno sklopko sta uglašen duet, štirivaljnik deluje tiho in gladko, regeneracija energije pa je dovolj izrazita, da omogoča manj pritiska na zavorni pedal. Vzmetenje je uglašeno na udobje in blažilniki učinkovito ščitijo pred udarci grbinaste vozne površine, a pri zaporednih ovinkih tudi nekoliko na račun stabilnosti In tudi na volanu se na trenutke pojavlja občutek, da je avtomobil težak, čeprav je v primerjavi s predhodnikom shujšal za okoli 200 kilogramov.

Po dolgotrajnem obdobju prevlade dizelskih motorjev je zanimivo, da so tokrat (vsaj zaenkrat) v ospredju bencinski pogonski stroji. Na voljo sta nekoliko podhranjeni, a prav tako precej molčečni 1,5 litrski in bolj suvereni 2,0-litrski štirivaljnik s prisilnim polnjenjem, prvi s 100 kilovati (136 KM), močnejši s 150 kilovati (204 KM), prihodnje leto pa se jima bo pridružil še 2,0-litrski štirivaljni turbodizel s 110 kilovati (150 KM). Šibkejšega bencinskega motorja za slovenske kupce ne bo, ročnega menjalnika v Multivanu ni  več in pri omenjenih motorjih  je za prenos moči serijsko zadolžen 7-stopenjski samodejni dvosklopčni menjalnik DSG.

Vrhunsko udobje za potnike

Vstop v prostorno in zaradi velikih steklenih površin svetlo notranjost skozi bočna drsna vrata na obeh straneh lahko  olajšuje elektrificirani odpiralni mehanizem, ki se tako kot  pri dvižnih prtljažnih vratih odziva tudi na zamah z nogo. V osnovi je sedežev pet, a z Multivanom lahko udobno potuje sedem potnikov. Sedežne klopi v tretji vrsti ni več, sedeže v drugi vrsti je mogoče obrniti proti zadnjemu delu vse sedeže je mogoče poljubno vzdolžno pomikati po tirnicah sredinski gre povsem naprej  in z zloženim naslonjalom se spremeni v sredinsko konzolo.

Odstranjevanje sedežev je zaradi krepkega znižanja teže (glede na izvedbo tehtajo od 23 do 29 kilogramov) povsem enostavno. In seveda je zraven lahko tudi zložljiva pomična mizica, ki pripomore, da se Multivanova potniška kabina spremeni v dnevno sobo ali mobilno pisarno z ločeno klimatizacijo za zadnji del in po želji z veliko panoramsko streho, ki  meri kar 1,8 kvadratnega metra.

Voznikovo delovno mesto je zdaj zelo podobno kot v Golfu – pregledno, urejeno, dokaj enostavno za upravljanje. Na instrumentni plošči so digitalni merilniki, na sredini velik 10-palčni komunikacijski zaslon in namesto prestavne ročice stikala za upravljanje samodejnega menjalnika. Nov sistem kamer s 360-stopinjskim pogledom, projicirni zaslon in kar 25 asistenčnih sistemov prispevajo pomemben delež k varni in udobni vožnji,  prilagodljivi tempomat in  opozorilni sistem za zapustitev voznega pasu pa bosta omogočata avtonomnost druge stopnje do hitrosti 210 kilometrov na uro.

Po prvotnih napovedih naj bi Multivan slovenski trg dosegel že v novembru, a je zaradi zamika v proizvodnji, uradni prihod prestavljen na januar. Medtem pa so že znane cene: osnovna izvedba z  2,0-litrskim bencinskim štirivaljnikom stane 43.500, priključno hibridna pa 49.600 evrov.