5 skrivnosti, ki vam jih rent-a-car družbe za nič na svetu, ne bodo razkrile

Izposoja avtomobila je lahko stresna, sploh če se pred vami znajde kup papirnate solate, skozi katero se morate prebiti.

5 skrivnosti, ki vam jih rent-a-car družbe za nič na svetu, ne bodo razkrile (foto: Profimedia) Profimedia
15. 11. 2022

Pogodbe o najemu avtomobila so polne besedičenja. Res potrebujete zavarovanje? Bi morali dodati še enega voznika? Preverite nekaj trikov, s katerimi bo vaša naslednja izkušnja pri najemu avtomobila mnogo prijetnejša.  

Nikakor ne rezervirajte vozila te dni

Kadar potujete v prostem času, za ceno vozila »tekmujete« s tistimi, ki potujejo poslovno. »Poslovneži si avtomobile izposodijo ob začetku delavnega tedna, zato je smiselno, da se tem dnem izognete,« je prepričana Annette White, popotniška blogerka pri Bucket List Journey.

Ne najemajte na letališču

Izposoja avtomobila na letališču je strašno priročna, a običajno dosti dražja.

Bolj smiselno je, da se zapeljete do mesta oz. nastanitve ter nato v njeni okolici najdete agencijo za najem vozila.

S strokovnjak za potovanja Charles McCool  je prepričan, da boste na letališču plačali neprimerljivo več, kot bi odšteli za najem v mestu in vožnjo z Uberjem.  

Kdo bo vozilo vozil?

Nekatera podjetja vam bodo ob najemu avtomobila zaračunala dodatnega voznika, spet druga ne. Strokovnjaki svetujejo, da v vsakem primeru dodate še drugega voznika, saj se boste na ta način izognili neprijetnem položaju v primeru prometne nesreče.

Sami dotočite bencin

Čeprav bi avtomobil najraje vrnili s praznim rezervoarjem za gorivo, pa vam bo agencija za najem, to drago zaračunala.

Najbolje je, da natočite gorivo, preden avtomobil pripeljete nazaj, pri tem pa ne pozabite shraniti računa z bencinske črpalke, v primeru, da bi vas rent-a-car agencija želela prenesti naokrog.  

Želite boljši avtomobil?

»Pogosto se zgodi, da rezerviram najcenejše vozilo, v resnici pa dobim precej višji cenovni razred,« je v svojem popotniškem blogu zaupal McCool. Prav tako je večje verjetnost, da boste dobili boljši avtomobil, če se boste na vratih agencije prikazali zgodaj zjutraj.

Preberite si še: Sladko-grenke dogodivščine slovenskega para, ki se je s poletjem preselil v domovanje na štirih kolesih in švignil v Skandinavijo

Takrat je morda na voljo manj vozil, saj se nekatera še niso vrnila iz najema, zato vam bo agencija na uslugo morda ponudila brezplačno nadgradnjo. A ne računajte vedno na to. Če potrebujete večji avtomobil, nikakor ne rezervirajte manjšega, saj boste morda na koncu klavrno tlačili kovčke v Twinga.