Sladko-grenke dogodivščine slovenskega para, ki se je s poletjem preselil v domovanje na štirih kolesih in švignil v Skandinavijo

Namesto na jug sta se s svojim »vitalnim dvajsetletnikom« popeljala proti severu.

Sladko-grenke dogodivščine slovenskega para, ki se je s poletjem preselil v domovanje na štirih kolesih in švignil v Skandinavijo (foto: Osebni arhiv) Osebni arhiv
14. 11. 2022

V preteklosti smo predstavili že kar nekaj slovenskih avanturistov, ki so svoja udobna stanovanja zamenjali za življenje na štirih kolesih. Večina se jih je usmerila proti jugu, tokrat pa smo naleteli na par, ki je krenil na sever.

Skandinavijo sta namreč v družbi kosmatincev Manuja in Arye odkrivala Lana in Matej.

Tako kot drugi sta se tudi onadva vrsto let poigravala z idejo, da bi se preselila v kombi in se podala po Evropi.

Kmalu po tem, ko sta se spoznala, sta ugotovila, da imata skupne sanje o popotovanju in jih začela s svetlobno hitrostjo uresničevati.

Matej je bil že pred tem lastnik manjšega kombija, s katerim sta ob koncih tedna pobegnila na krajše izlete, zato sta kaj hitro spoznala, da jima ta način življenja neverjetno ustreza.

Družbo sta jima ves čas delala tudi psa Arya in Manu in tudi kosmatinca sta med raziskovanji novih krajev nadvse uživala.

Nista prav dolgo kolebala. V hipu sta se lotila iskanja primernega kombija, ki bi bil dovolj prostoren za daljše poti, istočasno pa sta naprodaj postavila manjšega.

Izbire kombijev v tistem času ni bilo veliko, vsaj takšnih, ki bi jima v celoti ustrezali, ne. Nista iskala avtodomov, temveč kombi, ki bi v zadnjem delu imel tudi ležišče.

»Dokaj kmalu sva našla tega, ki nama je ustrezal v vseh pogledih. Lepo ohranjen, malo kilometrov in tudi postavitev notranje opreme je bila skoraj takšna kot sva si jo želela. Decembra je kombi postal najin, no, Lano sem presenetil kar za rojstni dan in ji podaril ključ najinega novega doma,« se nakupa Renaulta Masterja z letnico 2002 spominja Matej.

Kombi je bil v odlični kondiciji, s 175000 prevoženimi kilometri.

Še danes, po prevoženih 15 tisoč kilometrih jima odlično služi in ju ni pustil na cedilu.

Kot omenjeno je bil kombi v resnično dobrem stanju, zato je par poskrbel le za nekaj manjših popravkov.

»Midva sva ga le preuredila tako, da je nama bolj funkcionalen in lepši za oko. Dodala sva nove sončne panele, akumulator, veliko baterijo in 'zrihtala' električno napeljavo. Tega se nisva lotila sama, temveč sva delo prepustila prijatelju, ki se spozna na te zadeve,« pojasnita popotnika, katerih dogodivščine lahko spremljate pod spletnim profilom Lost on the Road.

Električno napeljavo sta torej zaupala strokovnjaku, drugih preureditev sta se lotila kar sama. Najprej sta odstranila kopalnico in uredila pult za umivalnik ter omaro s policami.

Kombi sta v notranjosti v celoti prebarvala na belo in umestila police:

»Za vse skupaj sva porabila nekje pol leta, a večinoma zato, ker sva za delo lahko poprijela le ob koncu tedna.«

Oba privlači fotografija, zato med potjo deloma služita tudi z izdelavo produktnih fotografij in ustvarjanjem vsebin za stranke. Lana sicer končuje študij dietetike, Matej pa je po poklicu brivec, zato tudi med potjo nekaj zasluži kot »brivec na poti«.

Prava električna napeljava je ključnega pomena pri življenju na štirih kolesih, sploh v njunem primeru, ko za svoj poklic potrebujeta fotoaparate, računalnike in tablico. Matej je elektriko potreboval tudi za polnjenje brivnikov, ko je na poti ponujal striženje.

Preberite si še: Kako sta izkušena slovenska popotnika opremila svoj potovalni kombi (nasveti in izkušnje s prve roke)

»Kar se kombija tiče, lahko samo trkava na les, saj doslej nisva imela nikakršnih problemov. Včasih sva ostala brez elektrike na Norveškem, saj enostavno nisva imela dovolj sončne energije za napajanje vseh naprav, ki jih imava, to je pa tudi vse,« z zadovoljstvom povesta Lana in Matej.

V življenju na štirih kolesih neizmerno uživata. Kot največjo prednost vidita odmik od vsakodnevnega stresa, ki ga prinaša običajen način življenja. Poleg tega sta se vsak dan zbudila na drugi lokaciji, kar je dalo njunemu potovanju  poseben čar.

Seveda pa potovanje prinaša tudi izzive, kot največjega omenita velik skok iz cone udobja.

Ker ne poznaš okolice, ljudi in kulture, si se primoran znajti po svoje, kar pa je po drugi strani lahko velika prednost.

Za prvo pot sta krenila na sever, v to pa so ju prepričale prijetne skandinavske temperature v poletnih mesecih, ki so razveselile tudi njuna kosmatinca: »Tako sva se lahko tudi brez slabe vesti odpravila v trgovino ali pa pod tuš in ju pustila v kombiju, saj sva vedela, da so temperature v kombiju dovolj nizke.« 

Tudi sicer je Skandinavija zelo odprta za popotnike v kombijih in takšen način življenja, celo tako, da jo Matej in Lana označujeta za pravi raj na zemlji.

Sploh Norveška je nadvse odprta za tiste, ki izberejo življenje na štirih kolesih.

Preberite si še: To je epsko potovanje po Južni Ameriki s kombijem, ki si ga je za medene tedne privoščil slovenski par

»Res je lepo poskrbljeno za preživljanje časa v naravi. Kampiraš lahko kjerkoli v naravi, razen če je tam s tablo označeno kot prepovedano,« pojasnita sogovornika, ki jima nizke temperature niso predstavljale prevelike ovire.

Čeprav je bilo na Norveškem precej hladno, ju v kombiju nikoli ni prav hudo zeblo.

Na Finskem sta se po tragični nesreči morala posloviti od psičke Arye, ki je bila sicer zvesta sopotnica na poti.

Zimo sta nameravala preživeti v Španiji, a jima je življenje prekrižalo načrte:

»Matej je dobil res odlično »brivsko« ponudbo, ki je enostavno nisva mogla zavrniti. Zato sva trenutno v Sloveniji in bova zimo najbrž preživela tukaj, ravno zato, da lahko Matej gradi svojo kariero. To pa vsekakor ni konec najine poti.«