Bo Američan z nakupom Ferrarija F430 'zaslužil' več kot pet milijonov dolarjev?

Po odkritju napak na kupljenem avtomobilu je ameriško sodišče prodajalcu, ki napak ni želel odpraviti, naložilo 5,8 milijona dolarjev kazni.

Bo Američan z nakupom Ferrarija F430 'zaslužil' več kot pet milijonov dolarjev? (foto: Ferrari) Ferrari
7. 1. 2019

Nakup športnega avtomobila je lahko zelo dobra naložba, ki bo lastniku avtomobila, še posebno če gre za redek primerek vozila, čez čas lahko prinesla kar precej več denarja, kot pa je lastnik zanj odštel ob nakupu. Vseeno pa si ne bi mislili, da bo milijone lahko 'prinesel' že Ferrari F430. No, zgodba vseeno ni tako zelo preprosta.

Ameriški avtomobilski portal Automotive News poroča o zgodbi Hamida Adelija iz Virginije, ki se je leta 2016 odločil za nakup rabljenega Ferrarija F430 (letnik 2007) pri uradnem prodajalcu vozil Mercedes-Benz v mestu Bentonville v zvezni državi Arkansas. Avtomobil naj bi bil pred tem pregledan pri uradnem servisu vozil znamke Ferrari, kjer je bilo na vozilu odkritih nekaj napak. Nekatere izmed njih so bile odpravljene, druge ne. Kljub temu naj bi bil avtomobil Adeliju prodan kot brezhiben.

Obramba se je že pritožila

Novi lastnik se je nato s prestižnim športnikom odpeljal domov, že med potjo pa je v kabini zaznal močan vonj po gorivu. Ta se je doma le še okrepil, ker je bil avto parkiran v garaži, je neprijeten vonj preplavil vso hišo. Naslednje jutro je Adeli zato avtomobil odpeljal v omenjeno prodajalno, po pogovoru s poslovodjo pa na pooblaščen servis za vozila Ferrari, kjer so odkrili težave z vzmetenjem, okvarjeno bencinsko črpalko in počen zbiralnik izpušnih plinov.

Adeli je o odkritju obvestil prodajalno vozil, kjer so mu pojasnili, da je bilo vozilo prodano po sistemu videno-kupljeno in da z avtomobilom ne želijo imeti opravka več. Oškodovani kupec se je zato odločil in zadevo pripeljal pred sodišče, to pa je preteklo jesen odločilo kupcu v prid. Prodajalcu so tako naložili plačilo 6.835 dolarjev (5.976 evrov) odškodnine, 13.366 dolarjev (11.687 evrov) za plačilo stroškov popravila vozila in kar 5,8 milijona dolarjev oziroma 5,07 milijona evrov kazni.

Ne glede na sodbo pa Adeli denarja ne bo dobil, vsaj ne tako kmalu. Obramba se je namreč na odločitev sodišča pritožila, glavni razlog za pritožbo pa je kazen, ki jo more podjetje plačati (in bi šla v roke kupca vozila), saj ta zelo presega najvišjo dovoljeno kazen. Ta namreč lahko doseže le 99-kratnik določene odškodnine, s čimer naj bi tako lahko znašala 'le' še 676.325 dolarjev oziroma 591.313 evrov.