Želite parkirati v središču te evropske prestolnice? Ni problema, pripravite pol milijona evrov…

18. 5. 2024 | Nika Arsovski
Deli

V želji, da bi iz mestnih središč 'izrinili' avtomobile, so nekatera mesta posegla po drastičnih ukrepih.

Življenje v mestnem središču je luksuz. Ne le, da so cene nepremičnin visoke, kar precej boste odšteli tudi za mesto, kamor boste lahko parkirali svojega jeklenega konjička. V Ljubljani boste za nakup parkirnega mesta odšteli od 6.000 do 38.000 evrov (trenutna ponudba na Nepremičnine.net), v nekaterih drugih evropskih mestih pa očitno še precej več.

Profimedia

Nizozemci so, v želji, da bi iz mestnih središč 'izgnali' avtomobile, posegli po precej bolj drastičnih ukrepih. Po spletu je namreč zaokrožil oglas za parkirno mesto v središču Amsterdama (parkirna garaža), za katerega boste odšteli skoraj pol milijona evrov. Gre za 18 m2 veliko parkirno mesto na odlični lokacijo v bližini mestnega parka Vondelpark. Nepremičninski portal Funda pa parkirno mesto, ki je postalo najdražje v državi, ponuja za 495.000 evrov.

Cene posledica mestnih ukrepov

Kot piše v oglasu nepremičninske agencije se parkirišče nahaja v zaprtem kompleksu na najbolj To pomeni, da je primerno tudi za precej širša vozila. Po mnenju finančnega novinarja RTL Erika Rezelmana so visoke cene parkirnih mest posledica mestnih ukrepov, ki želijo avtomobile odvrniti od mestnih središč. V Amsterdamu in Utrechtu tako ukinjajo številna parkirna mesta, tista, ki ostajajo, pa postajajo vse dražja. Pa vseeno, 495.000 evrov je vrtoglav znesek celo za trenutne razmere. "Tako mesto absolutno ni vredno pol milijona evrov," je kljub temu prepričan omenjeni finančni novinar. 

Profimedia

Nepremičninski agent se sicer strinja, a verjame, da bo potencialni kupec znal ceniti ponudbo. Parkirno mesto se namreč nahaja v eni najdražjih sosesk v Amsterdamu, kjer prostora za parkiranje na ulici praktični ni, zato pa je ponujeno mesto eno redkih, ki so v parkirni hiši še na voljo. 

Drugo najdražje parkirno mesto v državi je sicer naprodaj na ulici Heerenstraat v Nieuwegeinu za 350.000 evrov. Na tretjem mestu je parkirno mesto na ulici Van Bijnkershoeklaan v Utrechtu, ki stane 300.000 evrov.

Preberite še:

Novo na Metroplay: Po svetu kulinarike in nazaj domov | Jorg Zupan