Če pokličete policijo boste za njen prihod morali plačati ...

13. 6. 2024 | Gregor Žvab
Deli
Če pokličete policijo boste za njen prihod morali plačati ... (foto: Profimedia)
Profimedia

Morda niste vedeli, a to pravilo pri naših sosedih obstaja že skoraj 40 let ...

Ko potujete v tujino, je pomembno vedeti, da pravila niso povsod enaka, niti znotraj Evropske unije. V Avstriji, na primer, obstaja tako imenovani "davek na modro luč". To je nadomestilo, ki lahko nastane, če se v primeru prometne nesreče pokliče policijo.

Že skoraj 40 letna tradicija

Ta nadomestila za prijavo nesreče so bila v Avstriji uvedena leta 1986. Trenutno dajatev na modro luč znaša 36 evrov, pojasnjujejo Avstrijskem avto-klubu (ÖAMTC).

Profimedia

Davek na modro luč je potrebno plačati, na primer, ko se pokliče policijo zaradi nesreče z materialno škodo in bi bila možna zgolj neposredna izmenjava podatkov med udeleženci. To velja tudi za nesreče, v katerih je udeleženo vozilo, ki ni registrirano v Avstriji. Oseba, ki pokliče policijo, običajno plača to dajatev.

Vendar pa, če voznik ni kriv za nesrečo, je mogoče zahtevati povračilo škode od zavarovanja odgovornosti osebe, ki bo spoznana za krivo. Če je voznik delno kriv, se stroški delijo.

Predaja kopije policijskega poročila, ki jo zahteva druga udeležena stran, prav tako stane 36 evrov. Če obe strani zahtevata poročilo o nesreči, mora vsaka plačati davek na modro luč.

Ne plača se vedno

Obstajajo pa tudi situacije, v katerih se prihod policije ne plača. "Davek na modro luč" tako ne pride v poštev:

  • če policijo o nesreči obvesti priča,
  • če je kraj nesreče zavarovan,
  • če je drugi udeleženec v prometni nesreči pod vplivom alkohola in se zoper njega izvajajo samo uradni postopki (identifikacija, alkotest, odvzem vozniškega dovoljenja ipd.),
  • če drugi voznik pobegne s kraja nesreče in izmenjava osebnih podatkov ni bila mogoča pri nesreči s telesnimi poškodbami,
  • če eden od udeležencev v prometni nesreči zavrne izmenjavo podatkov ali nima pri sebi dokumentacije o vozilu,
  • pri nesrečah z divjimi živalmi.

Preberite še: