Avto na sončno energijo podrl svetovni rekord, nikoli ne uganete, koliko je prevozil …

Hm, z njim bi se brez težav zapeljali do Skopja.

Avto na sončno energijo podrl svetovni rekord, nikoli ne uganete, koliko je prevozil … (foto: sunswiftracing/Instagram) sunswiftracing/Instagram
14. 9. 2023

Solarni avtomobil, ki je projekt študentov Univerze v Novem Južnem Walesu (UNSW) v Avstraliji, je podrl nov Guinessov rekord.

Avtomobil, ki deluje na solarno energijo, je namreč postavil nov svetovni rekord za najdaljšo pot, odpeljano z enim samim polnjenjem.

In prav to je namen projekta Sunswift – pokazati potencial sončne energije v prometu in spodbujati trajnostne prakse v avtomobilski industriji.

Tovrstni solarni avtomobili zato pogosto sodelujejo na dirkah in razstavah solarnih avtomobilov, da predstavijo svoje zmogljivosti in povečajo ozaveščenost o obnovljivih virih energije.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Sunswift Racing (@sunswiftracing)

Zadnji dosežek je še eden v nizu, namenjen promociji okolju prijazne mobilnosti. Sunswift 7 je namreč prepotoval 1000 km v manj kot 12 urah in s tem postavil nov Guinnessov svetovni rekord.

Avtomobil je to prevozil z enim samim polnjenjem, v časovnem obdobju 11 ur in 52 minut, z le osmimi minutami rezerve.

Avtomobil na sončni pogon, ki so ga zasnovali in izdelali študenti univerze UNSW Sydney, se je lotil izziva v avstralskem avtomobilističnem raziskovalnem centru (AARC).

S povprečno hitrostjo 85 km/h je vozilo prevozilo 240 krogov po voznem krogu AARC.

Sunswift 7 je tako prevozil razdaljo, enakovredno tisti med Sydnejem in Melbournom. Če bi to prenesli v naše merilo, bi se z njim iz Ljubljane lahko zapeljali vse do Skopja (960 km).

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Sunswift Racing (@sunswiftracing)

Seveda tudi v tem primeru brez težav ni šlo. Ekipa je potrebovala 14 minut in 52 sekund, da je odpravila težavo z baterijo in se vrnila na stezo. A njihov trud je bil poplačan, saj so le nekaj dni po opravljenem izzivu dobili certifikat Guinessove knjige rekordov.

Sunswift 7 je zadnji v dolgi vrsti uspešnih avtomobilov na sončni pogon iz UNSW. Prvi pilotni projekt je sicer luč sveta ugledal leta 1996.

Avtomobil sicer tehta le 500 kg, kar je približno za četrtino Tesle.

Ponaša se z impresivnimi karakteristikami zahvaljujoč aerodinamični zasnovi, učinkovitosti motorjev in pogonskega sklopa.

Preberite še: Od 0 do 100 km/h na štirih kolesih v manj kot sekundi. To je nov svetovni rekord! (VIDEO)

BONUS VIDEO: Kateri so najboljši avtomobilski dogodki v Sloveniji in katerim se je potrebno izogniti?