Avtomobilski volan štirikrat bolj umazan kot javna stranišča

Glavni razlogi za to so uživanje hrane v vozilu in umazane ročice za točenje goriva na bencinskih črpalkah.

Avtomobilski volan štirikrat bolj umazan kot javna stranišča (foto: Profimedia) Profimedia
28. 1. 2019

Z nekaterimi izjemami bomo na naših cestah le težko opazili avtomobil, katerega zunanji in notranji videz nista vsaj kolikor toliko urejena, pri čemer se zdi, da zunanjosti včasih posvečamo še večjo pozornost. A kot kažejo rezultati nedavne ameriške raziskave, bi morali večjo pozornost pravzaprav nameniti čistoči v notranjosti avtomobila.

Omenjeno raziskavo so pripravili pri podjetju CarRentals, katerega glavna dejavnost je izposoja avtomobilov. Vanjo so zajeli tisoč posameznikov-lastnikov vozil in jih povprašali o tem, kako pogosto čistijo in razkužujejo svoje avtomobile. Izkazalo se je, da ameriški vozniki to počnejo le redko. Kar 32 odstotkov vseh vprašanih je namreč dejalo, da kabino svojega avtomobila temeljiteje očistijo le enkrat na leto, 12 odstotkov vprašanih pa tega pravzaprav ne stori nikoli.

Največji vir so črpalke

Kako pomembno je, da skrbimo za čistočo v svojih avtomobilih, pove tudi podatek, da je v povprečnem avtomobilu na kvadratnem centimetru volanskega obroča kar 629 različnih bakterijskih kolonij. To je približno šestkrat toliko, kolikor jih je na zaslonu pametnega telefona, štirikrat več kot na sedišču školjke javnega stranišča oziroma dvakrat toliko, kolikor jih je na gumbih v dvigalu.

Največji vir škodljivih bakterij – in gliv, ki prav tako lahko škodujejo zdravju – so ročice za natakanje goriva. Te imajo namreč v povprečju kar 11.800-krat več bakterij kot školjka javnega stranišča, te bakterije pa se nato seveda prenašajo v avtomobile. Drugi vir bakterij sta hrana in pijača, ki ju uživamo v avtomobilih, oziroma ostanki, ki jih ne pospravimo za seboj. Njihov razvoj nato pospešijo visoke temperature v poletnih mesecih in zaprta okna, ki preprečujejo vstop svežega zraka.

Receptov za ustrezno skrb za avtomobilsko notranjost je več. Priporočljivo je, da notranjost avtomobila posesamo in očistimo vsaj vsakih nekaj mesecev, pri čemer je treba pozornost nameniti morebitnim težje odstranljivim madežem. Čiščenje avtomobila je priporočljivo tudi po daljših izletih oziroma takrat, ko smo v vozilih uživali hrano in pijačo, predvsem pa se z uporabo rokavic (jasno, običajne plastične rokavice so po navadi težje razgradljive in tako zgodba zase) izogibajmo neposrednemu stiku z ročicami za točenje goriva.